Politiefotograaf Fernando (Fernando Alves Pinto), een rouwende weduwnaar, leidt met zijn zoontje een teruggetrokken bestaan. De man kan zijn vrouw maar niet vergeten. Hij is voortdurend obsessief bezig met haar kleding. Samen met zijn zoontje bekijkt hij een oude videoband waarin zijn vrouw als jong meisje optreedt als danseres tijdens een voorstelling. Later stuit hij op een filmpje waarin zijn vrouw hartstochtelijk de liefde bedrijft met een ander.

We leren onze geliefden nooit echt kennen, is hier de pijnlijke conclusie. De schokkende ontdekking van het overspel van zijn vrouw zet Fernando aan op zoek te gaan naar haar minnaar van weleer. Na het nodige speurwerk komt hij uiteindelijk uit bij Salvador (Lourinelson Vladimir). Middels het bijwonen van een kerkdienst komt Fernando in aanraking met zijn prooi en diens gezin. Hij grijpt de gelegenheid aan om een kamer in de woning van Salvador te huren.

Wat Fernando precies van plan is met Salvador, blijft lang ongewis. Wraak is een voor de hand liggend motief. Fernando flirt omstandig met zowel de vrouw als de dochter van Salvador hetgeen tot spanningen leidt binnen het gezin. Er ontspint zich een broeierig steekspel tussen beide mannen. De vraag rijst of Fernando wel opgewassen is tegen de robuuste ex-bajesklant Salvador.

Regisseur en scenarist Aly Muritiba heeft met zijn debuutfilm To My Beloved (Para minha amada morta) een stekelige en ingetogen thriller gemaakt. Hij neemt de tijd om zijn verhaal te vertellen. Overigens is Muritiba karig met het leveren van informatie, er wordt in de film meer gesuggereerd dan getoond. De regisseur heeft zich vooral bezig gehouden met het creëren van een dreigende atmosfeer. Tevens kent hij zijn klassiekers, Hitchcock zal ongetwijfeld een grote inspiratiebron zijn geweest.

De film kent aardige momenten van suspense, de dreiging van geweld is immer aanwezig. Hier wordt ten overvloede weer eens bewezen dat je geen emmers bloed nodig hebt om spanning te creëren. Het groezelige milieu, ergens in het westen van Brazilië, geeft het geheel meerwaarde. We leren mensen kennen die zelden aan bod komen in films, authentieker kan het nauwelijks zijn. To My Beloved is zonder twijfel een veelbelovende debuutfilm.

Ulrik van Tongeren

To My Beloved (Contact Film, 2016), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties