Goed nieuws voor het bijenvolk. Het gebruik van insectenbestrijders met de werkzame chemische stof imidacloprid in kassen is vanaf half maart verboden, tenzij de tuinder kan aantonen dat het afvalwater wordt gezuiverd met tenminste 99,5 procent.

Dat heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) maandag bekendgemaakt. De verplichte zuivering moet controleerbaar zijn en geborgd met een certificaat. De benodigde zuiveringstechniek is beschikbaar en voor certificering kunnen de tuinders terecht bij bestaande keurmerken.

Brancheorganisatie LTO Glaskracht kan zich vinden in het besluit. Volgens LTO draagt een algeheel verbod van imidacloprid, waarmee staatssecretaris Van Dam eerder dreigde, niet bij aan verduurzaming van de glastuinbouw. Imidacloprid wordt in de glastuinbouw gebruikt om luis, witte vlieg en wantsen aan te pakken in de beginfase van de teelt. Zodra de plantjes groter zijn, stappen tuinders vaak over op biologische bestrijding.

Het middel ligt al jaren onder vuur van de milieubeweging. Die spreekt van ‘bijengif’ omdat verschillende onderzoeken het in verband brengen met sterfte onder bijenvolken. Honingbijen op zoek naar stuifmeel vliegen kortere afstanden wanneer ze uit volken komen met veel varroamijten (bijenparasieten). De afstanden die zij afleggen zijn nog geringer wanneer die volken ook blootgesteld worden aan imidacloprid in een dosis die bijen in het veld kunnen tegenkomen. Dit kan leiden tot uitsterving van het bijenvolk.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties