In Rusland hebben meer dan honderdduizend burgers een petitie tegen het zogenoemde Jarovaja-pakket ondertekend. Het betreft maatregelen die terreur moeten tegengaan, waaronder verregaande regels voor dataopslag door internetproviders.

Het ‘Jarovaja-pakket’, genoemd naar parlementslid Irina Jarovaja, werd vorige zomer aangenomen. Volgens de krant Vedomosti en de nieuwssite Meduza moeten de wetten de strijd tegen terreur vergemakkelijken, meldt persbureau IPS. Critici noemen ze een aanslag op de Russische samenleving, privacy en internetbedrijven. De wetten laten onder meer toe dat jongeren vanaf veertien jaar als volwassenen berecht worden in terrorismezaken.

Ook verplichten ze internetproviders en telecombedrijven om alle gegevens over de activiteiten van hun gebruikers te bewaren, inclusief de inhoud van persoonlijke berichten en gesprekken. Verder zijn websites en apps verplicht om de FSB, de Russische geheime dienst, te helpen met het ontcijferen van versleutelde data. Voor het ‘aanzetten tot of deelnemen aan rellen’ geldt vanaf nu een straf van vijf tot tien jaar.

In tegenstelling tot televisie en (in mindere mate) de geschreven pers, geldt het internet als een vrijhaven voor Kremlin-kritische Russen. Twitter en sites zoals Vkontakte (Russische Facebook) worden weleens de speeltuin van de oppositie genoemd. Gevreesd wordt dat het Jarovaja-pakket ook hier een einde aan maakt.

Daarom lanceerden enkele activisten op de site Russisch Publiek Initiatief een petitie om de wetten volledig te schrappen. In een maand tijd werd die ondertekend door meer dan honderdduizend Russen. Op 19 januari beslist een expertengroep of hun vraag naar de Doema, het Russische parlement, gaat. Volgens Vedomosti is er weinig kans dat het hele pakket afgeschoten zal worden, maar is het mogelijk dat de Doema delen ervan zal herbekijken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties