Tour de France is een komedie over de botsing tussen het oude traditionele en het huidige moderne Frankrijk. Het oude Frankrijk wordt belichaamd door de Franse steracteur Gerard Depardieu die de gepensioneerde bouwvakker Serge vertolkt. Het nieuwe Frankrijk is de 20-jarige rapper Far’Hook, gespeeld door de bekende muzikant Sadek. Centraal in de film staat de botsing tussen de racistische brombeer en de van Arabische afkomst zijnde rapper.

Bilal, de zoon van Serge, is moslim geworden en bovendien producent van de rapper. Deze Far’Hook is na een afrekening in het criminele circuit van Parijs op de vlucht voor een gangster. Het komt hem goed uit dat hij als chauffeur dienst mag doen voor Serge die havengezichten van de 18de-eeuwse Franse schilder Claude Joseph Vernet na wil gaan schilderen. Dat heeft Serge aan zijn overleden vrouw beloofd. Zodoende gaan de twee met de auto op pad om de havens aan te doen. Eindpunt is Marseille waar de rapper toevallig moet optreden.

Tour de France is een roadmovie en tevens een bespiegeling over de multiculturele samenleving van Frankrijk. Die botsing tussen Serge en Far’Hook valt trouwens wel mee. Ondanks wat geruzie in het begin ontstaat er gaandeweg wederzijds respect voor elkaar. Het racisme van Serge blijkt niet veel om het lijf te hebben en Far’Hook is een ruwe diamant die gedichten van Baudelaire proclameert. En wanneer Serge rapt is dat bepaald niet tenenkrommend.

Het is helaas een te brave film geworden. Regisseur en scenarist Rachid Djaidani is te voorzichtig omgegaan met het explosieve thema van de diepe kloof tussen bevolkingsgroepen in Frankrijk. De oproep in de film tot tolerantie valt te billijken, maar de realiteit is veel grimmiger dan hier wordt getoond. Ook als komedie is het niet bepaald sprankelend en het is jammer dat het hiphop-milieu zo clichématig wordt weergeven.

Kortom, Tour de France zit vol goede bedoelingen maar bevat weinig finesse. Voornaamste attractie is het optreden van Poetin-aanhanger Gerard Depardieu die ten overvloede laat zien wat een groot acteur hij is. Zo’n op het oog simpele scène waarin hij als gastronoom geniet van streekspecialiteiten is om in te lijsten. Depardieu is zwaarlijvig, lomp en toch onverwacht elegant. Als chagrijnige zondagsschilder Serge is hij imposant, eigenlijk te goed voor deze film.

Ulrik van Tongeren

Tour de France (Cinéart, 2016), vanaf 18 januari in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties