Als het aan minister Kamp ligt komen in de Drentse Veenkoloniën 45 windmolens te staan. Het plan stuit bij omwonenden, lokale gemeenten en zelfs bij een meerheid in de Tweede Kamer op verzet.

Omwonenden zien de komst van tientallen windmolens niet zitten, gemeenten hebben protest aangetekend en sterrenkundig instituut ASTRON waarschuwt dat de windmolens de metingen in het gebied zullen verstoren. Eind december dienden de SP en PvdA in de Tweede Kamer een motie in waarin minister Kamp van Economische Zaken gevraagd werd op zoek te gaan naar alternatieven voor het windmolenpark. De motie werd met een ruime Kamermeerderheid aangenomen.

En kijk eens aan, nog geen drie weken later laat Kamp de Kamer weten dat hij onderzoek naar alternatieven heeft laten verrichten. ,,Dat onderzoek wijst uit dat windenergie op het land ten opzichte van zonnepanelen de meest kosteneffectieve optie is tot 2023 en zelfs tot 2030”, schrijft hij. Terugtrekking van het plan voor het windpark is volgens Kamp dus geen optie. Drenthe kan dan niet voldoen aan afspraken in het Energieakkoord.

Voorzitter van actiegroep Platform Storm Jan Nieboer is boos. ,,Kamp schoffeert niet alleen de Tweede Kamer maar ook de inwoners’’, vindt hij. ,,Hij negeert het zonnecollectief dat met een gedragen oplossing komt voor het omstreden windpark. Kamp laat autistische trekken zien en gedraagt zich als een dictator. Het is onthutsend dat hij niet kiest voor oplossingen van burgers, maar aanstuurt op een burgeroorlog in de Veenkoloniën. Ik heb hier geen woorden voor.’’

Er zijn bij de Raad van State meerdere bezwaren ingediend tegen de plannen van Kamp. De rechter zal daar in de loop van dit jaar uitspraak over doen. Daarna gaat de minister de Tweede Kamer opnieuw informeren over het doorvoeren van het plan. In het oorspronkelijke plan zouden 50 windmolens in het windpark worden geplaatst. De minister besloot vijf windmolens bij Drouwenermond te schrappen. Die molens worden nu ergens anders in de provincie geplaatst.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
B. van Dokkum
7 jaren geleden

Het is mij ter ore gekomen dat Henkie Kamp resideert in een prachtig landhuis met nogal wat grond eromheen. Lijkt mij een goed idee om die keet van hem te laten omsingelen door 50 van die windkrengen. Overigens heb ik mij afgevraagd waar de financiering van zijn verblijf vandaan is gekomen. Hij mag dan wel niet helemaal Gekke Henkie zijn, maar ik heb mijn bedenkingen daarbij.

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  B. van Dokkum

Een aanwinst voor het landschap is het zeker niet.
Maar toch beter dan in verre landen bommen te gooien om de gas en olie voorraden zeker te stellen.
Een lastige kwestie zou er zelf ook niet om staan te springen anderzijds zijn wind en zon energie wel de toekomst beter dan fossiele brandstoffen.
( Brr ik klink wel een beetje links zo ).