President Trump heeft zijn eerste werkdag aangegrepen door een verkiezingsbelofte na te komen. De VS trekt zich terug uit het TPP dat het grootste vrijhandelsverdrag ooit had moeten worden.

Het handelsverdrag Trans-Pacific Partnership (TPP) betrof een overeenkomst met twaalf landen rondom de Stille Oceaan en had als doel een economisch tegenwicht te bieden tegen de economische grootmacht China. Het TPP werd in 2015 na maanden onderhandelen door Obama gesloten met de regeringsleiders van onder meer Japan, Canada, Australië, Mexico, Chili en Peru. In totaal waren de twaalf landen die deelnamen aan het akkoord goed voor 40 procent van de wereldeconomie.

Trump noemde tijdens zijn verkiezingscampagne het TPP een ‘potentiële ramp voor het land’. Hij heeft er continu een punt van gemaakt dat er banen zijn verdwenen naar het buitenland ten gevolge van de vrijhandel en heeft meermaals gedreigd met hoge importheffingen voor andere landen. Handelsverdragen als TPP en TTIP zijn volgens hem hét voorbeeld van vrijhandel. De akkoorden moesten volgens Obama juist voor meer handel en economische groei zorgen dankzij verlaagde handelstarieven.

Japan, Australië en Nieuw-Zeeland reageerden in november 2016 geschrokken op het voornemen van Trump dat hij haast zou maken met het opzeggen van het TPP-handelsverdrag. De VS zette in februari 2016 zijn handtekening onder het verdrag, maar het Congres had het nog niet geratificeerd. De Japanse premier Abe zei dat het geen zin heeft om door te gaan met het verdrag als de VS niet meedoet.

De kans is groot dat Trump nu ook de stekker trekt uit het omstreden TTIP-handelsverdrag met de EU. Tegenstanders binnen de VS en EU voeren al jaren campagne tegen het TTIP. Als dat verdrag er komt dan moet Europa de vaak slechtere Amerikaanse standaarden op het vlak van arbeid, sociale bescherming, milieu, dierenwelzijn en consumentenbescherming accepteren, zo vrezen zij. De VS voert dan wetgeving in Europa in zonder dat burgers of parlementen daar nog iets over te zeggen hebben. Ook de Sociaal-Economische Raad (SER) sprak zich eerder kritisch uit.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties