De Amerikaanse president heeft op zijn tweede werkdag twee decreten ondertekend voor de versnelde aanleg van twee omstreden oliepijpleidingen, de Keystone XL en de Dakota Access.

De belangrijkste van de twee projecten is Keystone XL, een 1900 kilometer lange pijpleiding die olie van de Canadese teerzandvelden naar Amerikaanse raffinaderijen aan de Golf van Mexico moet vervoeren. Vanaf dag een riep dat veel weerstand op van inheemse bevolkingsgroepen, milieuorganisaties, boeren en omwonenden van de route die Keystone XL aflegt. In de voorbije jaren groeide de pijpleiding bovendien uit tot een symbooldossier in de strijd tegen klimaatverandering.

Dakota Access is een pijpleiding die van Noord-Dakota via Zuid-Dakota en Iowa naar Illinois leidt. In december werd de aanleg stilgelegd na protesten van de milieugroepen en indianen. Volgens de milieubeweging is het risico op schade aan de natuur door lekkages groot. De Standing Rock Sioux beweren dat de Dakota Access Pipeline loopt over heilige grond, waar hun voorvaders begraven liggen. Na langdurige protesten schrapte het Army Corps of Engineers het tracé en raadde alternatieve routes aan.

De twee decreten van dinsdag laten zien hoezeer Trump wil inzetten op fossiele energie. Hij had in zijn verkiezingscampagne al aangekondigd snel te zullen beginnen met het opheffen van milieuwetgeving en andere obstakels voor het boren naar olie en gas en het winnen van andere delfstoffen. Dit past in het daadkrachtige beeld dat hij wil uitstralen: dat hij pal staat voor de Amerikaanse economie en de werkgelegenheid van de werkende klasse.

Voor de Amerikaanse milieubeweging en de Standing Rock Sioux is het een zware klap dat de Republikeinse president zo snel de daad bij het verkiezingswoord heeft gevoegd. Gisteren kon diezelfde milieubeweging nog opgelucht adem halen en wellicht heimelijk een feestje vieren nadat Trump te kennen gaf dat de VS zich terugtrekt uit het TPP-handelsverdrag. De kans is groot dat Trump nu ook de stekker trekt uit het omstreden TTIP-handelsverdrag met de EU.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties