De militaire inspectiedienst heeft in 2012 gerapporteerd dat Victor van Wulfen diverse malen met psychologen zou hebben gepraat. Dit terwijl de klokkenluider op betreffende data op vakantie was.

In 2009 bracht luchtmachtpiloot Victor van Wulfen bij het 336 Squadron van Vliegbasis Eindhoven aan het licht dat de piloten van Hercules-vliegtuigen de veiligheidsvoorschriften lang niet altijd goed opvolgden. Dat werd hem door Defensie niet in dank afgenomen. Misstanden werden ontkend, Van Wulfen kreeg een vliegverbod en zelfs het stempel ‘psychiatrische patiënt’ opgedrukt. Na een jarenlange strijd heeft hij december 2015 eerherstel gekregen.

Uit een tot nu toe vertrouwelijk rapport van de Inspectie Militaire Gezondheidszorg (IMG) uit 2012 blijkt dat deze valse informatie over Van Wulfen bevat, meldt EenVandaag woensdag. Daaruit blijkt dat Defensie geprobeerd heeft de klokkenluider te psychiatriseren. Hiervoor werden diverse gebeurtenissen verzonnen, waaronder twee gesprekken met een psycholoog (16/17 november 2009) en een gesprek met zijn squadroncommandant op 18 november 2009. In dat laatste gesprek zou aan Van Wulfen zijn meegedeeld dat hij ‘in een schijnwereld leeft’.

Klokkenluider Van Wulfen was echter van 7 tot en met 21 november 2009 op vakantie in Zuid-Afrika. Die vakantieperiode wordt tevens bevestigd in een rapport van de Onderzoeksraad Integriteit Overheid uit 2015. Zijn commandant vertelde volgens het inspectierapport op woensdag 2 december 2009 aan de collega’s van Van Wulfen dat deze zich ‘onder psychiatrische behandeling had gesteld, tot zijn eigen tevredenheid’. Deze opmerking is incorrect en komt voort uit de niet-bestaande consulten.

De IMG concludeerde in 2012 overigens dat er ‘geen sprake is van onzorgvuldig medisch-inhoudelijk handelen’ en dat ‘de verslaglegging op enkele punten tekort heeft geschoten’. De Onderzoeksraad Integriteit Overheid pleitte in juli vorig jaar voor eerherstel en een schadevergoeding voor Van Wulfen. In december kreeg hij eerherstel van het Ministerie van Defensie. Van Wulfen is inmiddels geplaatst bij het 334 Squadron van de Kustwacht, dat valt onder Vliegbasis Eindhoven.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
G
7 jaren geleden

Verwonderd mij niets, liegen en bedriegen zijn met de huidige bewindslieden immers NORMAAL