Melkveehouders in het noorden van Groningen hebben al enkele maanden te kampen met koeien die blinde paniekaanvallen krijgen in de stal of buiten in het weiland. Over de oorzaak wordt druk gespeculeerd.

Is het de aanwezigheid van een lekkende ondergrondse stroomkabel, zou er soms sprake zijn van een naderende natuurramp, wordt het veroorzaakt door de lokale aardbevingen als gevolg van de gaswinning, of komt het toch door de Trump-gekte? Diverse melkveehouders in dorpen als Stitswerd en Warffum in het noorden van de provincie Groningen liggen al maanden wakker van de vraag waardoor hun koeien massaal geteisterd worden door paniekaanvallen.

„Mijn koeien hebben wel eerder last gehad van paniekaanvallen, maar de laatste tijd vaker”, aldus melkveehouder Adriaan den Dikken uit Stitswerd. „De aanvallen vinden zo’n drie tot vier keer per maand plaats. Eerder wisten we dat niet van elkaar, maar deze week hoorde ik dat meerdere boeren hetzelfde probleem hebben.” Die boeren zijn onder anderen Piet van den Berg en Jan Oudman, die afgelopen week hun verhaal deden voor de lokale omroep RTV Noord.

Het verschijnsel doet zich voor sinds het afgelopen najaar. „Opeens zie je dat ze tegelijkertijd opspringen en beginnen te rennen”, zegt melkveehouder Jan Oudman. „Zoals ze dan doen, gaan de muren van de stal er bijna uit. Ze zweten van de onrust. Het is echt doodsangst.” Het opvallende is dat de paniekaanvallen op hetzelfde moment ook onder koeien van vijf andere agrariërs in de omgeving plaatsvinden. „Ik wilde net gaan melken, maar de dieren durfden ineens niet door de grote staldeuren”, aldus Den Dikken.

Het is voor de agrariërs één groot raadsel waardoor de paniekaanvallen worden veroorzaakt. „Ze steken de kop in de lucht, het is net of het daar vandaan komt. Ik geloof niet dat het door aardbevingen komt, want daar zijn ze inmiddels wel aan gewend”, zegt Oudman. Diverse koeien hebben zichzelf en elkaar al verwond. „Ze rennen naar een muur. De eerste rij koeien stopt wel, maar de tweede rij heeft dat te laat in de gaten en drukt tegen de eerste dieren aan die klem komen te zitten.”

De meest plausibele verklaring is dat het aan een ondergrondse stroomkabel ligt. Koeien zijn extreem gevoelig voor elektriciteit. Rondom een kabel ontstaat een magnetisch veld. Dit komt ook aan de oppervlakte, helemaal als er iets aan de hand is met de kabel. Omdat de getroffen boerderijen in één lijn liggen met elkaar, zou de netbeheerder moeten nagaan of er iets met die kabel aan de hand is.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jano
7 jaren geleden

De schuld van Rusland en Putin!

7 jaren geleden

Het meest voor de hand ligt dat het door het nieuwe 5g netwerk wordt veroorzaakt. Toevallig ligt de proeftuin voor deze nieuwe elektromagnetische straling binnen steenworp van dit fenomeen. Dit geeft dezelfde effecten als een stroomkabel, maar dan door de lucht.