De politieke film Chez Nous van de Belgische regisseur Lucas Delvaux, die deze week op het Internationaal Filmfestival Rotterdam zijn wereldpremière beleeft, heeft al veel deining veroorzaakt. Centraal staat de fictieve populistische partij RNP, gemodelleerd naar het ultranationalistische Front National (FN). Die partij heeft op basis van het zien van de trailer reeds de conclusie getrokken dat de film negatieve propaganda verkondigt over de leider van het FN, Marine Le Pen. De film gaat niet geheel toevallig 22 februari in roulatie in Frankrijk, terwijl op 7 mei landelijke verkiezingen plaats vinden. Het FN staat momenteel hoog in de peilingen.

Regisseur Delvaux heeft met Chez Nous het electoraat van de fictieve RNF willen tonen. Hoe de kiezers zich laten inpalmen, is een proces dat de media laten liggen. De jonge vrouw Pauline wordt op geraffineerde wijze de partij ingezogen. Zij is een populaire en toegewijde wijkverpleegster in een stadje in Noord-Frankrijk, alleenstaand met twee kinderen. De plaatselijke huisarts en politicus, gespeeld door André Dussollier, wil Pauline als kandidate voor het burgemeesterschap naar voren schuiven. Zij moet op de poster van de RNF komen te staan naast leider Agnés Dorgelle (Catherine Jacob).

Dorgelle wil zich los weken van de harde lijn van haar zieke vader, een voormalig vakbondsman en nog steeds communist. Zie hier de volgende parallel met het FN waarin Marine strijd voert tegen haar vader Jean-Marie Le Pen. Volgens de leiding van het RNF is de partij niet links of rechts, maar komt het op voor de gewone man en tegen de gevestigde politieke elite. En letterlijk racistische termen gebruiken is uit den boze. Pauline gaat akkoord met haar kandidatuur, maar al snel blijkt dat ze niet meer dan een marionet is.

Haar politieke indoctrinatie door de kopstukken van de partij wordt fascinerend verbeeld, terwijl de mediastrategie van het RNF raak is neer gezet. Delvaux heeft er een betrekkelijk simpele politieke film van gemaakt die soms wat kort door bocht gaat. Wanneer Pauline een nieuwe relatie begint met een ex-vriend blijkt hij een neonazi te zijn geworden. Dergelijke luie scenariovondsten doen niets af aan de urgentie van Chez Nous.

De vertolkingen zijn sterk, met Emily Dequenne als de sympathieke jonge vrouw die zich te gemakkelijk laat manipuleren. Maar het is vooral André Dussollier als de manipulatieve en charismatische politicus van het FRN die de show steelt. Dussollier heeft zijn hele carrière sympathieke rollen gespeeld, daarom zijn de slechteriken die hij nu neerzet zo effectief.

Ulrik van Tongeren

Chez Nous wordt vertoond op donderdag 2 februari om 14.30 in Kino 4 en op vrijdag 3 februari om 19.30 in het Oude Luxor te Rotterdam. Het IFFR in Rotterdam is nog t/m 5 februari te bezoeken. Het programma vind je hier.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties