Eaton Square 102, Londen

Woensdagmorgen is het gekraakte bolwerk Eaton Square 102 in Londen ontruimd, een pandje van circa 17,5 miljoen euro. Niet getreurd, een paar uur later namen de krakers bezit van een ander gebouw ter waarde van een luttele 30 miljoen euro.

Stel je voor, bewoner zijn van Eaton Square. Een beroemd langwerpig plein in de kapitaalkrachtige wijk Belgravia in Londen waar ambassades van onder meer Bahrain, Duitsland, Noorwegen, Portugal, Syrië en Turkije te vinden zijn. Op 23 januari namen krakers bezit van het leegstaande Eaton Square 102, een gebouw dat momenteel in handen is van de Russische oligarch Andrey Goncharenko die er 17,5 miljoen euro voor betaalde. De speculant heeft meerdere kapitaalkrachtige gebouwen in Londen in bezit.

De circa twintig bezetters gaven hun woonstekje de naam ‘ANAL Ambassy’, wat staat voor Autonome Natie van Anarchistische Libertijnen. In een verklaring stelden zij het pand in gebruik te hebben genomen als opvang voor daklozen. Ze verstrekten voedsel en kleding aan daklozen en verzorgden filmavonden en lezingen over onderwerpen zoals het grote aantal leegstaande gebouwen in Londen en de groeiende dakloosheid. Op 23 januari werden de krakers aangevallen door een gewelddadige groep die stenen, flessen en palen slingerde door de ruiten.

Afgelopen dinsdag besloot een rechter in al zijn onwijsheid dat het pand met spoed ontruimd moest worden. Woensdagmorgen vroeg omsingelden talloze deurwaarders en agenten het vijf verdiepingen tellende gebouw. Met de hulp van een door Goncharenko ingehuurde veiligheidsdienst werden de krakers ontruimd, waarbij nauwelijks geweld werd gebruikt. De actie werd van binnenuit door de krakers gefilmd en live via internet uitgezonden. ,,De hele wereld kijkt”, schreeuwden de krakers. Zij kwamen met de politie overeen het gebouw vreedzaam te verlaten.

Maar nog geen paar uur later namen dezelfde krakers alweer bezit van een andere optrekje in het centrum van Londen, op steenworp afstand van Buckingham Palace, dit maal ter waarde van zo’n 30 miljoen euro. ,,We hebben het twee uur geleden gevonden en er zijn een paar geweldige kamers, die van mij is op de bovenste verdieping”, aldus Tom Fox, een van de actievoerders van ANAL. ,,Maar degenen die de deur open hebben gebroken, hebben natuurlijk recht op de mooiste vertrekken.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties