De met LED verlichte openbare plaatsen trekken extra roofzuchtige spinnen en kevers aan. Dit kan op termijn de voedselketen in ernstige mate verstoren, waarschuwen Britse onderzoekers.

LED-lampen maakten in 2011 slechts 9 procent van de wereldwijde verlichtingsmarkt uit, maar volgens prognoses zal dat aantal in 2020 al 69 procent bedragen. Dit heeft geleid tot zorgen over de effecten op het welzijn van planten en dieren. Wetenschappers van de Britse Universiteit van Exeter roepen op haast te maken met onderzoek naar het voorkomen van onvoorziene ecologische effecten.

LED-verlichting heeft een grote impact op planten en dieren, zeggen de onderzoekers, een impact waarover vandaag amper iets bekend is. Ze hebben met eigen onderzoek vastgesteld dat grasvelden die ’s nachts door openbare LED-verlichting worden beschenen meer roofzuchtige spinnen en kevers aantrekken die het gemunt hebben op andere diersoorten. Dat kan op termijn de lokale voedselketen verstoren.

,,We zijn de manier waarop we het nachtmilieu verlichten, fundamenteel aan het veranderen”, zegt Thomas Davies van het Instituut voor Milieu en Duurzaamheid van de Universiteit van Exeter. ,,Zonder juist beheer, zo geven onze resultaten aan, zal het toenemende gebruik van LED-verlichting leiden tot een overvloed aan ongewervelde predatoren, wat kan leiden tot een domino-effect voor andere soorten in de voedselketens in graslanden.”

Door de openbare LED-verlichting aan te passen, kunnen lokale overheden de milieu-impact verminderen. De onderzoekers deden de test door in een bepaalde zone de straatverlichting te dimmen en die tussen middernacht en vier uur ’s-nachts uit te schakelen. Daardoor kwamen er minder spinnen en kevers naar de grasvelden, stelden ze vast. ,,Ons onderzoek toont aan dat lokale overheden ledverlichting zo kunnen beheren dat dit de milieu-impact vermindert”, zegt Davies.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties