Wolf in schaapskleren Asscher is een groot voorstander van de wet die inlichtingendiensten de ruimte geeft de kabel op grotere schaal af te luisteren. Woensdag debatteert de Tweede Kamer, privacybehartigers houden hun hart vast.

PvdA-leider Lodewijk Asscher neemt afstand van „andere naïeve linkse partijen” die tegen grootschaliger aftappen van burgers zijn, zo zegt hij in De Telegraaf. Welke partijen hij daarmee bedoelt, is niet duidelijk, want wie ziet nog het verschil tussen rechtse en linkse partijen. Dat de man zijn eigen PvdA ‘links’ noemt, is een wandtegeltje waard.

De PvdA wil de komende jaren extra investeringen in de veiligheidsketen. De aanvankelijke bezuinigingsplannen van het kabinet op de AIVD noemt Asscher achteraf gezien „natuurlijk niet goed”. Met de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) mogen de Big Brother-diensten AIVD en MIVD de kabel in bepaalde regio’s afstruinen of gericht op een onderwerp, in plaats van zich op één persoon te richten.

Privacy First is fel gekant tegen de nieuwe Wiv, ook wel sleepnet genoemd, van minister Plasterk. Het standpunt van Asscher in deze vindt men onbegrijpelijk. ‘Diezelfde Asscher pleitte na ‘9/11’ juist voor een sterkere Grondwet en communicatiegeheim. Slecht voorbeeld van lawyer gone politician’, laat de privacybehartiger in een tweet weten. In de optiek van Privacy First vormt het huidige wetsvoorstel simpelweg ‘het meest totalitaire wetsvoorstel in Nederland sinds de Duitse bezetting’.

VVD, CDA en PvdA, een Kamermeerderheid, zijn voorstander van uitbreiding van het sleepnet. Yuppenclub D66 voegt zich naar alle waarschijnlijkheid bij dit illustere gezelschap. Vorige week verzond Privacy First in dit verband een brandbrief aan de Tweede Kamer met als doel om de politieke voorstanders tot inkeer te laten komen en het wetsvoorstel ofwel grondig te laten verbeteren ofwel te verwerpen.

Collega-waakhond Privacy Barometer roept de Kamerleden van met name PvdA en VVD op dit gebrekkige wetsvoorstel niet ‘nog even snel’ voor de verkiezingen door te drukken. ‘Er zijn door adviesorganen, toezichthouders, wetenschappers, experts en belanghebbenden forse tekortkomingen in dit wetsvoorstel vastgesteld. Zo is vastgesteld dat het wetsvoorstel op meerdere punten in strijd is met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM).’ Geen enkel adviesorgaan, waaronder de Raad van State, of organisatie heeft instemmend op het wetsvoorstel gereageerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lennart Willems
7 jaren geleden

Een uitstekend artikel.Een helemaal-mee-eens-betoog
Zelf noemde ik Asscher altijd een kwijlebalpoliticus, maar Wolf in Schaapskleren is beter.
Ook heel goed van jullie: het meest totalitaire wetsvoorstel sinds W.O.2
Nog een inderdaad: De PvdA meent -naïef als ze zijn- nog steeds een linkse partij te zijn.
Jammer, dat zo’n ingrijpend wetsvoorstel zo matig wordt belicht in de media.