De politie heeft dinsdagmorgen drie personen aangehouden die zich verzetten tegen de komst van een windpark in de Veenkoloniën. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte vanwege het verspreiden van een nepbrief.

In november 2016 werd in en rondom de dorpen Tweede Exloërmond en Nieuw-Buinen in het noorden van Drenthe huis-aan-huis brieven bezorgd. De brief was zogenaamd afkomstig van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en bevatte informatie over een toekomstig windpark in de Veenkoloniën. Al snel werd duidelijk dat de brief vals was. Namens de provincie Drenthe werd dan ook aangifte gedaan.

Dinsdagochtend resulteerde dat in drie aanhoudingen in Nieuw-Buinen. Tevens werden in twee woningen computer- en printerapparatuur in beslag genomen. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten. De verdachten zetten zich in voor Platform Storm, een lokale actiegroep die strijdt tegen de bouw van een groot windmolenpark in de Drentse Monden en Oostermoer.

Dinsdagavond debatteerde de Tweede Kamer over het energiebeleid, waarbij ook de bouw van de twee omstreden windparken in Groningen en Drenthe aan de orde kwam. De kwestie leidde tot tweespalt in de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Mulder eiste tevergeefs van minister Kamp (EZ) dat de komst van 45 grote windturbines in de Veenkoloniën wordt teruggedraaid. Ook SP-Kamerlid Smaling beet zijn standen stuk op Kamp, eveneens zonder resultaat.

Andere partijen, waaronder PvdA, D66 en CU, hadden voor het kerstreces nog wel een motie van de SP gesteund om ‘een periode van bezinning in te lassen en een zoektocht naar alternatieven te starten die dezelfde hoeveelheid duurzame energie opleveren’. Een motie van PVV-Kamerlid Klever om het windpark in zijn geheel te schrappen kreeg geen steun. De vergunningen om 6000 Megawatt aan windturbines te plaatsen zijn reeds afgegeven.

Er zijn bij de Raad van State meerdere bezwaren ingediend tegen de plannen van Kamp. De rechter zal daar in de loop van dit jaar uitspraak over doen. Daarna gaat de minister de Tweede Kamer opnieuw informeren over het doorvoeren van het plan. In het oorspronkelijke plan zouden 50 windmolens in het windpark worden geplaatst. De minister besloot vijf windmolens bij Drouwenermond te schrappen. Die molens worden nu ergens anders in de provincie geplaatst.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
fossiele bransstof genoeg
7 jaren geleden

Straks gewoon PVV stemmen. Die trappen niet in de klimaat hoax.

Anoniem
7 jaren geleden

Hoop dat door de komst van Trump dissidente klimaatwetenschappers meer de kans krijgen om onderzoek te doen.

B. van Dokkum
7 jaren geleden

Misschien kan het aan de leiband van het Kapitaal lopende HAVO-klootje en ex FIOD-ambtenaartje Kamp die 50 windmolens rondom zijn eigen landhuis laten plaatsen!
Als je die Kamp zo op straat zou tegenkomen dan zou je denken dat het een kapper is uit een klein provinciestadje.