Het actiecomité Deelerwoud Killing Fields heeft een website gelanceerd waarmee tegenstanders van het afschieten van damherten in het Gelderse Deelerwoud borden van Natuurmonumenten kunnen bewerken.

De afgelopen vijftien jaar heeft Faunabeheer Gelderland in opdracht van Natuurmonumenten geen damherten in het Deelerwoud, een natuurgebied ten noorden van Arnhem, afgeschoten. Daardoor zou het aantal herten gegroeid zijn van 100 in 2005 tot 900 nu. Landeigenaren in de randzone van het gebied klagen steen en been over de vernielingen die de dieren aanrichten en verkeersongelukken die ze veroorzaken, hetgeen te wijten zou zijn aan de overpopulatie.

Om die reden overweegt Natuurmonumenten om alsnog de populatie drastisch terug te dringen middels het afschieten van honderden damherten. Wanneer Faunabeheer daarmee aanvangt is onduidelijk. Afschot vindt alleen plaats in de periode van 1 augustus tot en met 15 februari, maar dit winterseizoen duurt eenmalig tot 15 maart 2017. De natuurorganisatie zoekt ook naar alternatieve diervriendelijke manieren om de overlast van de damherten binnen de perken te houden.

Actiecomité Deelerwoud Killing Fields, dat onderdeel uitmaakt van stichting Natuurbescherming Nederland, verzet zich tegen de plannen van Natuurmonumenten. Eind december vorig jaar organiseerde het comité als eerste en tevens als start van de campagne een openbare publieksactie waar meer dan honderd verontruste dierenliefhebbers op af kwamen om hun ongenoegen kenbaar te maken en Natuurmonumenten er toe te bewegen hun besluit terug te draaien.

Deze week werd een speciale website gelanceerd waarop bezoekers opgeroepen worden om op ludieke wijze originele bordjes van Natuurmonumenten digitaal te bewerken. De site bevat onbewerkte foto’s die men kan downloaden, bewerken en vervolgens terug kan sturen. ‘Voor het meest originele protestbordje is een prijs uitgeloofd met vermelding op de site en eeuwige roem!’ Het actiecomité behoudt zich het recht voor om de bordjes bij latere acties te gebruiken.

Op de site prijken al de eerste borden besmeurd met bloed en de term ‘Killing Fields’, die gerelateerd is aan de massaslachtingen in Cambodja in de jaren ’70. Harry Voss van het actiecomité beseft dat de naam Killing Fields gevoelig ligt bij Natuurmonumenten, ,,maar daarom gebruiken we hem ook.” ,,Ik krijg nu zelfs telefoontjes met de vraag of ik ook de holocaust ga gebruiken. Dat zal ik niet doen. Dit is al op het randje.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties