Een boomhut in aanbouw in de Schinveldse Bossen, uit protest tegen dreigende kap, is volgens Defensie in strijd met het bestemmingsplan en moet volgende week afgebroken zijn.

Ouders met avontuurlijk ingesteld kroost, opgelet! Indien uw kinderen van zins zijn tussen de takken van een boom een hutje te bouwen, dient u daarvoor eerst een vergunning aan te vragen bij het gemeentehuis. Althans, dat is de gedachtegang van de Limburgse gemeente Onderbanken en het Ministerie van Defensie. Deze partijen willen dat de lokale afdeling van milieugroepering GroenFront! in Schinveld een uitkijkpost in aanbouw uiterlijk volgende week heeft verwijderd.

Half december zijn milieuactivisten, inwoners van Schinveld en een kunstenaar gestart met de bouw van een boomhut in de Schinveldse Bossen. Een uitkijkpost voor dreigende boskap door Defensie. Het wordt een bolvormig kunstwerk genaamd 3DOME, zeg maar het kleine broertje van de luchtverkeerstoren op Schiphol. De creatie is momenteel in een vergevorderd stadium maar zal op 15 maart, start van het broedseizoen waarmee de werkzaamheden stil worden gelegd, nog niet zijn voltooid.

Sterker, de kans is reëel dat de 3DOME tegen die tijd in het geheel niet meer bestaat. Volgens Defensie, dat vanwege de nabij gelegen NAVO-basis in Geilenkirchen eigendom is van een deel van de Schinveldse Bossen, wordt de boomhut in strijd met de reglementen gebouwd en leveren de activiteiten in het bos gevaarlijke situaties op. De gang van zaken is niet in overeenstemming met het bestemmingsplan van het gebied, dat als start- en landingsroute fungeert voor AWACS-vliegtuigen.

Het Ministerie van Defensie geeft GroenFront! tot dinsdag 21 februari, 12:00 uur, de tijd om de 3DOME eigenhandig weer te verwijderen. Doen ze dat niet dan doet de politie het wel. De milieuactivisten reageren laconiek en roepen alvast hun hulptroepen in: ‘Komt dat zien, komt dat zien! Iedereen is van harte uitgenodigd dit theatrale machtsvertoon te aanschouwen.’ Naast dreigend onderhoud (aftopping bomen) in het bosgebied verzet men zich, samen met vereniging Stop AWACS, tegen extreme geluidshinder die laagvliegende AWACS veroorzaken in Schinveld en omgeving.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] NAVO doodsbenauwd voor boomhut Schinveld Actievoerder weigert Schinveldse bos te verlaten Verdedig de boomhut in Schinveld Geschiedenis van de Bosbezetting in Schinveld Stop AWACS dwingt defensie tot natuurherstel Schinveld Over de boomhut […]

Burger Bert
7 jaren geleden

Het zou helpen als GF! de foto’s van de agenten en ook de mensen in burger die komen kijken publiceert? Wij zijn benieuwd naar de gezichten ook bij andere acties….. Heb iemand herkend , een medewerker van de AIVD of RID inlichtingendienst. Maar zij maken fotos van GF maar GF maakt geen fotos van hen….. Publicatie = actie en handig voor andere actiegroepen. De inlichtingenvrouw komt uit Geleen