Het vrijhandelsverdrag CETA is woensdag goedgekeurd door het Europees Parlement. Als de ratificatie in Canada ook rond is, kan een groot deel van het verdrag voorlopig in werking treden.

De vrijwel volledige afschaffing van de importheffingen zal de onderlinge handel in goederen en diensten (nu zo’n 25 miljard euro) naar verwachting fors stimuleren. Het verdrag werd aangenomen met 408 stemmen voor, 254 stemmen tegen en 33 onthoudingen. Van de grote Nederlandse partijen stemden CDA, VVD en D66 voor het verdrag, GL tegen terwijl de PvdA zich onthield van stemming.

Volgens Van Baalen (VVD) betekent CETA „meer banen voor gewone Nederlandse gezinnen. Zwartkijkers van radicaal rechts en links hebben het nakijken en staan met de rug naar de toekomst.” „Een cruciale stap”, twittert Schaake van D66. „Samenwerken met het progressieve Canada van Justin Trudeau levert banen én welvaart op.” Eickhout (GL) vindt dat het verdrag „democratie en welzijn ondergeschikt maakt aan de wensen van multinationals.”

Dat het Europees Parlement CETA heeft goedgekeurd, wil volgens de tegenstanders nog zeker niet zeggen dat het verdrag er echt komt. De ‘coalitie voor eerlijke handel’, bestaande uit onder meer FNV, Greenpeace, Milieudefensie, de Consumentenbond en diverse boerenorganisaties, geeft het verzet niet op. CETA is pas een voldongen feit als alle nationale en regionale parlementen in de EU ermee instemmen.

Er werd zeven jaar over onderhandeld daar er aanvankelijk veel weerstand was onder de EU-lidstaten. Men was bang voor de (oneerlijke) concurrentie met Canada voor de plaatselijke boeren en met name België lag dwars. Zo dwars dat de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland er een kleine emotionele ‘inzinking’ van kreeg voor de camera’s. Onlangs gaf ze toe dat haar gesnotter in scène was gezet om de EU onder druk te zetten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties