Een jaar nadat de EU met Turkije een ‘vluchtelingendeal’ afsloot, verblijven duizenden onder slechte omstandigheden op Griekse eilanden. Amnesty International vindt dat een dergelijk akkoord niet met andere landen mag worden herhaald.

Het akkoord gaat ervan uit dat Turkije een veilig land is om asielzoekers naar terug te sturen. Maar duizenden mensen verblijven al maanden onder erbarmelijke omstandigheden op Griekse eilanden. Dat blijkt uit het rapport A blueprint for despair van Amnesty International. Daarnaast zijn asielzoekers onrechtmatig naar Turkije teruggestuurd, wat tegen hun rechten ingaat.

„Het is achterbaks dat de Europese leiders het akkoord als een succes bestempelen, terwijl ze geen oog hebben voor het lijden van de mensen die er de dupe van worden”, stelt Gauri van Gulik van Amnesty. „Zo lang Turkije geen veilig land is, moet de EU samenwerken met Griekenland om asielzoekers zo snel mogelijk naar het vasteland van Griekenland en Europa over te brengen. Europese landen moeten hen toelaten en onderdak bieden.”

Vanaf het moment dat het EU-Turkije-akkoord werd afgesloten, worden vluchtelingen en migranten opgesloten in detentiecentra. En hoewel er geen strikte regels meer zijn, mogen de mensen in de kampen niet zomaar de eilanden verlaten. Daarom zien ze zich gedwongen te leven in overbevolkte kampen, onder slechte hygiënische omstandigheden, en met een gebrek aan warm water, goed voedsel en medische zorg.

Van de 27.000 asielzoekers die de eilanden bereikten van maart 2016 tot eind januari 2017, zitten er volgens Amnesty nu nog 15.000 vast in de kampen. Ongeveer 4.500 mensen mochten verder reizen naar het Griekse vasteland, op grond van gezinshereniging of vanwege hun kwetsbare situatie. Van zo’n 5.000 mensen weet men niet waar ze zich bevinden. En 865 personen werden teruggebracht naar Turkije.

Hoewel er nog geen asielzoekers formeel zijn teruggestuurd van Griekenland naar Turkije, zijn sommigen snel teruggestuurd zonder dat ze asiel hebben kunnen aanvragen of hun uitzetting hebben kunnen aanvechten. Dit druist in tegen internationale wetgeving op dit gebied. Van Gulik: „Leiders die beweren dat de EU-Turkije-deal herhaald kan worden in landen als Libië, Sudan en Niger, moeten kijken naar de verschrikkelijke consequenties en gewaarschuwd zijn: dit plan moet nooit worden herhaald.”

Sinds het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de EU is het wetteloze Libië het belangrijkste vertrekpunt van bootvluchtelingen uit Afrikaanse landen en het Midden-Oosten. Vorig jaar waagden zo’n 181.000 bootvluchtelingen de gevaarlijke oversteek via de Middellandse Zee. De EU-lidstaten moeten zich klaarmaken voor een vergelijkbaar aantal als vorig jaar, meldt Frontex. In 2016 verdronken meer dan 4.500 migranten, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie. Dat aantal lag in 2015 op 3.771.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties