In de documentaire De Stille Beving van regisseur Piet Hein van der Hoek worden Daniëlla Blanken uit het Groningse dorp Middelstum en Annemarie Heite uit Bedum samen met hun gezinnen gedurende twee jaar 24 uur per dag door camera’s gevolgd. Het resultaat is een invoelend meeslepend persoonlijk drama over mensen die zwaar te lijden hebben onder de aardschokken als gevolg van de exploitatie van gas door de NAM.

Deze docu werd de afgelopen dagen vertoond op RTV Noord en RTV Drenthe (tijdelijk beschikbaar maar van betere kwaliteit dan bovenstaande YouTube-versie) en zou aanvankelijk daags voorafgaande de komende verkiezingen ook door de NTR worden uitgezonden, ware het niet dat de NPO daar een stokje voor stak. Waar lazen we iets dergelijks ook alweer eerder?

De Stille Beving ligt politiek gevoelig en het laatste fragment waarin het gezin, nadat hun liefdevol gerenoveerde boerderij uit 1839 definitief van de aardbodem is verdwenen, aangeeft nooit meer te gaan stemmen, zal voor de NPO de doorslag hebben gegeven voor uitstel van vertoning tot na de verkiezingen. Dankzij onder meer een twitteractie ging de NPO alsnog overstag.

Op zaterdag 4 maart om 20.20 uur te zien op NPO 2, maar wel 20 minuten ingekort! Dit vanwege de STER, commercie gaat voor bij de ‘publieke’. Benieuwd wat ze uit de docu schrappen, en merkwaardig dat de NTR en de maker hiermee akkoord gaan. Inmiddels leeft de geïnterviewde Tiemen Meulema, wiens boerderij aan Ter Laan in Bedum instortte, niet meer.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties