Sinds 2007 zijn wereldwijd ongeveer 7,1 miljard smartphones geproduceerd. De hoeveelheid energie die daarvoor nodig was, komt neer op het jaarlijkse verbruik van India.

De apparaten leveren ook een grote bijdrage aan de hoeveelheid elektronisch afval. Dat stelt Greenpeace USA in het rapport From Smart to Senseless. Tijdens een perspresentatie van Samsung op dinsdag in Barcelona hingen milieuactivisten van Greenpeace Spanje een enorm spandoek aan de gevel van een gebouw waar op dat moment het Mobile World Congress werd gehouden.

Alleen al in 2014 leverden kleine IT-producten zoals telefoons volgens de The Global E-Waste Monitor van de Verenigde Naties 3 miljoen ton afval op. Minder dan 16 procent van al het elektronisch afval wordt hergebruikt. De doorsnee Amerikaan vervangt reeds na twee jaar zijn smartphone, onder meer omdat de oplaadbare batterij stuk raakt en moeilijk vervangbaar is.

Slechts twee (Fairphone en LG G5) van de dertien smartphone-modellen die Greenpeace USA en iFixit onder de loep namen, bleken makkelijk vervangbare batterijen te bevatten. „Als alle smartphones die in de afgelopen tien jaar werden geproduceerd nog werkzaam zouden zijn, waren er genoeg voor ieder mens op aarde”, zegt Elizabeth Jardim van Greenpeace USA. „Het kan op deze manier niet doorgaan. We hebben apparaten nodig die langer meegaan.”

Een andere oorzaak van de enorme afvalberg en energieverspilling is gelegen in het feit dat IT-producenten uit commercieel oogpunt voortdurend nieuwe snufjes (gadgets) toepassen waardoor de ‘verslaafde’ consument gestimuleerd wordt zich het allernieuwste model aan te schaffen. Naar verwachting zullen in 2020 6,1 miljard mensen een smartphone bezitten. Dat is ongeveer 70 procent van de wereldbevolking.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties