Zonder dat we het in de gaten hebben is internet steeds meer een verplicht onderdeel van ons leven geworden. De overheid wil straks alleen nog maar digitaal met ons communiceren. Belastingaangifte moeten we digitaal doen, bij veel banken kun je alleen nog maar digitaal bankieren, roosters van school en werk worden steeds vaker alleen nog maar via internet doorgegeven. Willen we dit? Dat wordt ons niet gevraagd. Als Vereniging Tegen Internetdwang i.o. is het antwoord: nee, dit willen we niet.

Hoewel we internet op zich een mooie techniek vinden, zijn er tevens veel vragen te stellen bij het massieve internetgebruik dat ons momenteel opgedrongen wordt. Vragen over privacy, sociale en geestelijke gezondheid, maatschappelijke gelijkheid en duurzaamheid. Vragen ook over de gevolgen van deze ontwikkeling voor sociaal zwakkeren, ouderen en opgroeiende kinderen. Bovenal vinden we dat toegang tot internet geen voorwaarde voor volwaardig burgerschap mag zijn. Iedereen moet hierin zijn eigen keuze kunnen blijven maken.

De Vereniging Tegen Internetdwang i.o. wil zich daarom hard maken voor een wettelijke garantie dat essentiële zaken in onze maatschappij ook zonder internet toegankelijk blijven. Bijvoorbeeld de overheid (inclusief de belastingdienst), maar ook banken, drinkwaterbedrijven, energieleveranciers, telefoonmaatschappijen, werkgevers en onderwijsinstellingen. Onder meer met het benaderen van politieke partijen willen we door adequate wetgeving dit doel bereiken. Als dat niet helpt, ligt de optie voor een burgerinitiatief open.

Ruben van Luijck

Wil je een steentje aan deze strijd bijdragen, wordt dan mede-oprichter, vrijwilliger en/of sympathisant. Internet maakt niet gelukkig, vrijheid wel… Contact: ruben@vanluijk.be

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hola
7 jaren geleden

Heel goed initiatief! Bij het vervangen van de brief door email wordt het briefgeheim overboord gegooid; bij het vervangen van het treinkaartje door de digitale OV chip kaart wordt een verplicht saldo ingevoerd; en voor de sms die de overheid stuurt als bevestiging van de identiteit moet je eerst je telefoonnummer geven. Dat betreft allemaal extra informatie die je moet prijsgeven tegenover een anoniem apparaat. Het internet en de digitalisering moet voor ons werken, niet tegen ons.

M Foppen
7 jaren geleden

Goeden middag.

Onderschrijf U indruk,zeg dat al jaren.
Het is ook niet meer te achter halen wat men al weet over de burger.
Kan me goed voorstellen,dat de burger op internet een ander burger is dat hij in feiten is.
Met alle problemen van die,en het kan ook zeer gevaarlijk zijn.Vr,G