Er zijn geen aanwijzingen dat de Turkse geestelijk leider Fethullah Gülen achter de couppoging van afgelopen zomer in Turkije zat. Dat zegt Bruno Kahl, chef van de Duitse veiligheidsdienst BND.

Kahl gelooft ook niet dat de Turkse regering zelf de coup initieerde, zoals velen beweren. Hij denkt dat de militairen die probeerden de macht te grijpen in actie kwamen omdat ze vreesden zelf het slachtoffer te worden van de religieus-politieke zuiveringen die toen al in gang waren ingezet. „Turkije heeft geprobeerd ons op allerlei manieren ervan te overtuigen dat Gülen achter de couppoging zit, maar dat is tot dusver niet gelukt”, zegt Kahl in Der Spiegel.

Volgens het hoofd van de Bundesnachrichtendienstes (BND) kwam de couppoging Erdogan bijzonder goed uit. Het leverde de despoot een extra argument om op grootschalige wijze kritische burgers weg te werken uit overheidsdiensten, de pers en de rechterlijke macht. Anders had Erdogan dat ook wel gedaan, zegt Kahl, „maar misschien niet zo omvangrijk en radicaal.” Hij vindt de Gülen-beweging ook niet extremistisch, maar „een burgerorganisatie die zich richt op religieus en seculier onderricht.”

Bij de couppoging op 15 juli 2016 kwamen vorig jaar meer dan 240 mensen om het leven. Erdogan wees al snel naar zijn rivaal Gülen die al jaren als banneling in de VS verblijft. Turkije heeft de VS om zijn uitlevering gevraagd, maar tot nu toe hebben de Amerikanen dat geweigerd. In de dagen volgend op de couppoging werden tienduizenden ambtenaren ontslagen of op non-actief gesteld. De duizenden ontslagen zouden wijzen op een voorbereide actie van de Turkse overheid.

De snelheid waarmee lijsten gepubliceerd werden en arrestaties werden verricht, leidde tot kritiek van Europese politici. Al heb je er bij de EU altijd buitenbeentjes tussen zitten. Vorig jaar november zorgde Eurocommissaris Timmermans (PvdA) voor verbazing en ergernis binnen de EU maar ook in de VS met zijn opmerking dat er ‘indicaties’ waren dat de Gülenbeweging betrokken was bij de couppoging. Hij zei zich daarbij te baseren op informatie van zijn wereldwijde contacten.

De uitspraken van Kahl in Der Spiegel kunnen niet los worden gezien van de groeiende ergernis in Duitsland over de provocaties van Erdogan. Laatstgenoemde stelt alles in het werk om de circa 1,4 miljoen in Duitsland woonachtige Turken ‘ja’ te laten stemmen voor het referendum van 16 april waarmee Erdogan’s dictatorschap gelegitimeerd wordt. Daarvoor stuurt hij onder meer AKP-parlementariërs naar Duitsland voor propagandabijeenkomsten, een praktijk die de Duitse regering ongepast vindt.

In de Duitse stad Frankfurt gingen zaterdag zo’n 9.000 Koerden de straat op om te demonstreren tegen Erdogan en het schijnreferendum. De betogers riepen leuzen als ‘Erdogan terrorist’, maar zwaaiden ook met vlaggen van de ook in Duitsland verboden Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK – en met portretten van PKK-leider Abdullah Öcalan. Turkije heeft de afgelopen week 740 mensen opgepakt die ervan worden verdacht banden te hebben met de PKK. Als reactie op de betoging verweet Erdogan bondskanselier Merkel eens en te meer zich te bedienen van ‘nazipraktijken‘.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
7 jaren geleden

Het zal niet lang meer duren voordat heel west Europa gezuiverd wordt.
We zullen dan ook de “linksen”fascisten als haram hapje aanreiken.
Hiep hiep hoerah!