Animal Rights filmde een maand lang undercover in het grootste varkensslachthuis van België. Dierenleed en frauduleuze praktijken zijn op camera vastgelegd, waarna de vergunning werd ingetrokken.

In Exportslachthuis Tielt te Vlaanderen worden ruim 1,4 miljoen varkens per jaar geslacht. Met 25.000 à 35.000 varkens per week betekent dit het grootste aantal slachtingen op één locatie binnen België. ‘Een kwestie van meesterschap’, zo noemt de directie het. Na het zien van de schokkende geheime beelden, gemaakt door actiegroep Animal Rights, weten we wat de directie onder ‘meesterschap’ verstaat.

De videobeelden tonen aan hoe varkens frequent geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis. We zien kreupele varkens die hardhandig aan de oren worden voort getrokken. Een varken dat niet in staat is te lopen, wordt met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept. Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten zijn tijdens het slachtproces, worden varkens bij bewustzijn opgetakeld en gekeeld.

In Vlaanderen is supermarktketen Delhaize een belangrijke afnemer van Exportslachthuis Tielt. Het vlees wordt verkocht onder het label ‘Beter voor iedereen’. Delhaize heeft de samenwerking met het slachthuis inmiddels stopgezet. „Dierenwelzijn is voor ons een prioriteit bij het afsluiten van contracten. Als dat niet gerespecteerd wordt, dan is dat voor ons onaanvaardbaar”, aldus een woordvoerder. De directie van het slachthuis zelf laat een intern onderzoek instellen.

Op verzoek van de Vlaamse minister Weyts (Dierenwelzijn) heeft de inspectiedienst donderdagochtend het slachthuis bezocht. De minister, die spreekt van „dierenbeulen, weerzinwekkend en een beschaafde samenleving totaal onwaardig”, heeft de vergunning inmiddels ingetrokken en is van plan om het dossier van de inspectie over te maken aan het parket voor verdere vervolging. Animal Rights zegt blij te zijn met het kordate optreden van de minister. Waar actiegroepen al niet goed voor kunnen zijn.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Riki Creemers
7 jaren geleden

Wat ben ik blij om dit te lezen!!!
De beelden achtervolgden me de hele dag. En tijdens het wielrennen heb ik gegild en gescholden….bij deze mensen zit een grote steek los!!!!

Nu nog een flinke berechting voor de daders…dat ze zich bewust zijn dat ze de dieren flink mishandeld hebben!!

Dank je wel!!!!

Robert Steen
7 jaren geleden

Ik hoop dat deze laffe en walgelijke varkensmoordenaars levenslang krijgen!
Dit zijn geen mensen maar verschrikkelijke monsters!

Arjan
7 jaren geleden

Jammer dat er in België blijkbaar geen adequate controle is en dat een actiegroep dit aan het licht miet brengen.

Tim
7 jaren geleden

Voor dit soort idioten bestaat maar één straf: een zelfde behandeling als de varkens hebben gekregen. Je mag het niet zeggen maar ik ben er vrij zeker zijn van dat er een heleboel mensen zijn die in de rij staan om deze imbecielen dergelijke lijfstraffen te geven.
Dierenmishandeling is één van de meeste laffe misdaden.