Meer dan 25.000 Nederlanders hebben afgelopen week het Europees Parlement met klem verzocht de zomertijd af te schaffen. En gelijk hebben ze, de nadelen zijn namelijk groter dan de voordelen.

Zondag gaat de zomertijd weer in, de wijzer van de klok wordt een uur vooruit gezet. Als het aan de actiegroep Stop de Zomertijd ligt, is dit de allerlaatste keer dat dit zotte gedoe plaatsvindt. Donderdag ontving Europarlementariër Schreijer-Pierik (CDA) een dringende oproep in de vorm van een petitie, inmiddels ondertekend door ruim 29.000 Nederlanders, om er binnen de EU op aan te dringen de wintertijd, eeuwenlang de standaardtijd, weer in ere te herstellen.

De actiegroep vindt het onzin dat elk half jaar de klok verzet moet worden en Schreijer-Pierik deelt die mening. „De regeling voor de zomertijd geeft een hoop gedoe voor de ruim 500 miljoen EU-burgers en bedrijven en de beoogde energiebesparing is nooit echt bewezen.” Een Europese Commissie onderzoekt op dit moment de effectiviteit van de zomertijd en of die volgend jaar gehandhaafd wordt dan wel in de prullenbak verdwijnt.

Als voornaamste bezwaar tegen de zomertijd noemt de actiegroep de verstoring van het bioritme. „Rond het verzetten van de klok sterven de meeste mensen, met name ouderen, zeker in het voorjaar. Hartaanvallen, beroertes, depressies, verkeersdoden. Zoveel doden, en waarom? Omdat we dan in de zomer een uurtje langer licht hebben. Wat overigens ook niet klopt. De klok staat alleen anders.”

Slaaponderzoeker Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen merkt dat de weerstand tegen de zomertijd de laatste jaren serieuzer wordt. Zelf ageert ze er al jaren tegen. „Het gaat er vooral om dat je van overheidswege eigenlijk geen dingen moet doen die slecht uitpakken voor de gezondheid van mensen. Er is steeds meer onderzoek waaruit blijkt dat goede nachtrust erg belangrijk is. Dan zou je als overheid niet iets moeten doen wat die nachtrust verstoort.”

Voorstanders van de zomertijd hameren op het feit dat de maatregel energie bespaart, maar dat is nooit bewezen. ‘Er zijn onderzoeken die een (kleine) energiebesparing laten zien, maar een toename van energieverbruik is ook wel aangetoond’, schrijft de NRC. ‘Bovendien is het menselijk energieverbruik de laatste decennia sterk veranderd. Lampen zijn energiezuiniger geworden, we rijden meer auto, hebben meer apparaten. Er is dus meer onderzoek nodig, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat zomertijd energie bespaart‘.

Nederland paste in de eerste helft van de 20ste eeuw een paar keer een zomertijdregeling toe, maar ging pas in 1977 over tot de jaarlijkse invoering. In 2002 werd die gelijkgetrokken in alle lidstaten van de EU: de zomertijd begint overal de laatste zondag van maart en eindigt de laatste zondag van oktober. Voor de goede orde: komende zondagnacht wordt de klok om 02:00 uur een uur vooruit gezet. Het is geen verplichting maar het leven wordt bijzonder gecompliceerd indien je de wijzers van klok tot 29 oktober (wintertijd) onberoerd laat.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans Teeling
7 jaren geleden

ik sluit me graag aan bij de actie Stop de zomertijd. erger me al jaren aan de rompslomp en te laat komen etc. mijn bioritme vindt met het stijgen der jaren de overgang steeds lastiger worden.

Harry Willems
7 jaren geleden

Wat een onzin mensen van deze tijd reizen wel vaak naar Engeland of Portugal ook een uur tijd verschil. Is dat allemaal slecht voor je gezondheid??.
Besteed je tijd liever om actie te voeren tege roken en dit helemaal uit te bannen, bijna 20.000 doden per jaar
Ieder jaar weer blij samen met miljoenen andere heel blij en leuke lange avonden buiten gekregen dankzij zomertijd

Vera
7 jaren geleden
Antwoord aan  Harry Willems

Hahaha, dus zonder zomertijd geen barbecue? Dus dat is uw voordeel? Dat is pas onzin. En je kunt zomer-/wintertijd niet vergelijken met een vakantiereisje, want daar kies je zelf voor. Klok verzetten is een nodeloze verplichting. Ouderen zijn het meest kwetsbaar vanwege verstoring van het bioritme. Voordelen zijn er niet, afschaffen.

Lieve Liekens
7 jaren geleden

Laat de zomertijd maar bestaan maar stop met de wintertijd.

Richard
7 jaren geleden
Antwoord aan  Lieve Liekens

Wintertijd bestaat niet eens. Er is alleen de normale tijd en in NL is dat de Middeleuropese tijd. Toen ik een kind was was het de Nederlandse tijd, 40 minuten vroeger dan nu. Zomertijd is een uitvinding om dure kaarsen uit te sparen. Het idee dat je een uur daglicht wint (Daylight Saving Time) klinkt alsof je minister Kamp de gaswinning in Groningen hoort verdedigen. In de oorlog hadden we het hele jaar zelfs dubbele duitse zomertijd. In de nacht naar Nieuwjaar vierden we oud en nieuw dan ook om 02:40 u. Als iemand al om 00:00 u op de vuilnisbak ging timmeren (vuurwerk was er niet) wist iedereen waar de NSB-ers (voor de jongeren onder ons: net zoiets als de PVV-ers nu) woonden.

Martha van der Weide
4 jaren geleden

Van mij hoeft die hele zomertijd niet, het levert niets op. Laat het maar weer gewoon zoals het was. Al dat geknutsel aan de tijd is grote onzin!