Vergeet de massamoord op de Koerden, de religieuze zuiveringen, de vervolging van critici, de walgelijke retoriek van despoot Erdogan: de Tweede Kamer blijft wapenexport naar Turkije steunen.

Dat bleek afgelopen donderdag nadat SP-Kamerlid Karabulut in een motie de ‘nieuwe’ Tweede Kamer opriep om de ‘export van militair materieel aan [sic] Turkije tijdelijk op te schorten (…) constaterende dat Duitsland die export aan banden heeft gelegd’. PVV, GL, 50+, PvdD en FvD steunden het voorstel van de SP. VVD, CDA, D66, PvdA, CU, SGP en Denk waren de bruinnekken van de dag door een dictatoriale NAVO-bondgenoot niet voor de voeten te willen lopen waardoor het Turkse leger dankzij ons bedrijfsleven verder uitgroeit.

Dat een meerderheid van de Kamer tegen haar voorstel stemde om de wapenexport aan Turkije op te schorten, leidde tot verbazing bij Karabulut. „In het zuidoosten van Turkije zijn al veel mensen slachtoffer van geweld en oorlogsmisdaden. Het is onbestaanbaar om in de huidige omstandigheden wapens aan Turkije te leveren, want de kans is levensgroot dat deze gebruikt worden in het binnenlandse conflict.”

Overigens heeft Duitsland de wapenleveranties aan Turkije niet volledig aan banden gelegd, maar is sinds kort wel uiterst terughoudend in haar exportbeleid. Dit jaar zijn reeds elf verzoeken voor wapenleveranties afgewezen. Tussen 2010 en 2015 werden in totaal slechts acht verzoeken geweigerd. Het gaat onder meer om handvuurwapens, munitie en onderdelen voor wapensystemen.

Karabulut riep donderdag de Tweede Kamer en het kabinet tevens op zich ondubbelzinnig uit te spreken tegen het oppakken en vervolgen van gekozen parlementariërs in Turkije. „Het land is in rap tempo bezig de restanten van de democratische rechtsstaat in het land de nek om te draaien. Volksvertegenwoordigers achter de tralies zijn daarvan slechts één voorbeeld.” Alle fracties, op de Erdogan-partij Denk na, steunden deze motie welke ons bedrijfsleven niet in de portemonnee treft.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties