Na eerder een boycot van  de Nederlandse wapenexport naar Turkije als ‘onzinnig’ te bestempelen, kreeg demissionair minister Koenders het vandaag alweer voor elkaar: Saudi-Arabië krijgt het oorlogstuig dat is besteld.

Vanwege de burgeroorlog in Jemen, die inmiddels twee jaar gaande is, en de directe betrokkenheid van Saudi-Arabië in de vorm van een militaire interventie, diende SP-Kamerlid Sadet Karabulut vandaag een motie in waarmee het demissionair kabinet werd verzocht ‘een nationale vergunningsstop voor de uit- en doorvoer van militair materieel naar Saudi-Arabië in te stellen en in EU-verband te pleiten voor het overnemen van dit beleid’.

De motie werd met 74 stemmen gesteund – PVV, D66, SP, GL, PvdD en FvD – net niet genoeg voor aanname. Demissionair minister Koenders (PvdA) noemde het voorstel „totaal zinloos”. Het zou volgens hem „contraproductief” werken in de Europese Unie. „Dit soort beslissingen worden al dertig jaar in EU-verband genomen”, aldus Koenders. Volgens de vertrekkende PvdA’er kent Nederland „het meest restrictieve wapenexportbeleid van de EU richting Saudi-Arabië.” Vorige week hield Koenders met succes een vurig pleidooi tegen een wapenboycot voor Turkije.

Ondanks het desastreuze verlies van de PvdA bij de recente verkiezingen blijft Koenders een vervaarlijk rechtse koers varen als het aankomt op lucratieve opdrachten voor het Nederlandse bedrijfsleven in opdracht van foute regimes. Zo werden begin 2016 voor 95 miljoen stuks munitie uit Tsjechië via Rotterdam naar Saoedi-Arabië verscheept. De Nederlandse scheepsbouwer Damen bouwt op dit moment oorlogsschepen (order van 70 miljoen euro) voor de marine van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

De Verenigde Arabische Emiraten is, onder leiding van Saudi-Arabië, eveneens in oorlog met Jemen. Het Nederlandse bedrijf Thales produceert radar- en C3-systemen in opdracht van VAE ter waarde van 20,5 miljoen euro. „Voor de burgers van Jemen voorspelt dit weinig goeds. Zij hebben geen behoefte aan meer bommen, maar juist aan een einde van de luchtaanvallen, de blokkade en een staakt-het-vuren. Daarom moet het Westen, ook Nederland, breken met de steun aan de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië”, aldus Karabulut.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lezer van deze Ravage.
7 jaren geleden

…dit benne ongeveer de laatste stuiptrekkingen van dat hele nare mannetje.
Klojo Koenders hebben wij al jaren geleden in een Haagse kelder (Blauwe Aanslag) op zijn hopeloze agressieve
domme benadering over die oorlog in Irak etc…proberen te ? Help ….waarommmm……..
En de pvda zich nu maar afvraagt waarom zij zo weinig ……..het toch zo jammer is…….Grrrrrrrrrrrr.
WEG WEZEN, loosers.

ptr
7 jaren geleden

de laatste stuiptrekkingen, vraag ik me af. laat m die miljoenen stortingen aan de white helmets maar eens verklaren. totale holle bilderberger. die moet gewoon zo snel mogelijk weg. grote kots-mannetje