Gezellige boel voor degenen die in de Turkse ambassade te Brussel ‘nee’ willen stemmen tegen vergaande machtsuitbreiding van Erdogan…

Fanatieke aanhangers van Erdogan hebben donderdag in Brussel de stembusgang voor het referendum ernstig verstoord. Koerden die wilden stemmen werden geprovoceerd en belaagd, zes personen raakten gewond.

Sinds afgelopen maandag kunnen de circa 138.000 in België woonachtige Turken tot en met 9 april zowel in Antwerpen als Brussel in het kader van een referendum in Turkije voor of tegen de machtsuitbreiding van Erdogan stemmen. In Antwerpen verloopt de stembusgang vrij relaxt, in Brussel is het andere koek. Aanhangers van Erdogan’s islamistische AKP-partij hangen al dagen rond op de stoep van de Turkse ambassade in Brussel, uitgedost in nationalistische vlaggen.

Doel van deze ‘manifestatie’ is om de stembusgangers ertoe aan te sporen tot het geven van hun ja-woord aan Erdogan. Uitermate provocerend, ondemocratisch en ontoelaatbaar. Maar de autoriteiten laten het toe omdat er nu eenmaal ‘vrijheid van demonstratie’ is in België. Ook hangen rond het ambassadegebouw grote Erdogan-posters met de boodschap ‘stem ja’. Donderdagmiddag liep het volledig uit de klauwen nadat een groep Koerden de ambassade wilde betreden. Er was sprake van zware geweldsdelicten waarbij over en weer gewonden vielen.

Bij de incidenten vielen uiteindelijk zes gewonden, waaronder vier neer gestoken Koerden. Vijf personen werden aangehouden. Volgens het Brusselse parket hebben meerdere personen elkaar geslagen en gestoken, onder andere met een mes en een ijzeren staaf. In de loop van de avond kwamen zo’n 200 Koerden uit woede bijeen voor de ambassade en er zou met stenen zijn gegooid, waarna de rust snel terug keerde. Het Brusselse parket is een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen.

Volgens Orhan Kilic, woordvoerder van NavBel, de raad van de Koerdische gemeenschappen in België, zijn de incidenten die zich donderdag hebben voorgedaan beslist geen toevallig opstootje tussen voor- en tegenstanders van het Erdogan-regime of van het referendum, maar een doelbewuste provocatie. Er zou al dagen een groep ‘fascistische Turken’ rondhangen bij het ambassadegebouw, waaronder aanhangers van de extreem-rechtse MHP-partij, beter bekend als de Grijze Wolven.

Het geweld en de intimidaties werken enkel in het voordeel van de Turkse machthebbers, aldus Orhan Kilic. „Ze zijn uit op polarisatie en willen hun eigen macht zeker stellen. Hun campagnestrategie is de nee-stemmers weghouden van de stemhokjes, dat moeten we zien te vermijden. We roepen de Belgische autoriteiten dan ook op om deze zaak zeer serieus te nemen en de daders voor het gerecht te slepen.”

De circa 250.000 in Nederland woonachtige Turken kunnen van 5 tot en met 9 april hun stem uitbrengen bij de RAI in Amsterdam, het GIA-beurscomplex in Den Haag en een sportcentrum De Scheg in Deventer. Bij de stembussen zelf is het verboden om politieke symbolen en propaganda te tonen, hoe het zit voor de ingang op straat is onduidelijk. De Scheg heeft voor de vierdaagse gelegenheid een beveiligingsbedrijf ingehuurd, de RAI en GIA maken gebruik van metaaldetectors bij de ingang.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties