Honderden mensen hielden maandagochtend een stil protest bij het slachthuis in het Belgische Tielt. Ze willen dat de tijdelijke sluiting, ten gevolge van dierenmishandeling, wordt omgezet in een permanente.

Zo’n vijfhonderd mensen kwamen na een oproep van de actiegroep Animal Rights, voor de gelegenheid gesteund door GAIA, Bite Back en Animaux en Péril, bijeen voor de poorten van Exportslachthuis Tielt in Vlaanderen. Met spandoeken en protestborden werd opgeroepen tot definitieve sluiting van het dierenabattoir. De activisten lagen witte bloemen neer ‘als eerbetoon aan de duizenden varkens die hier op gruwelijke wijze aan hun einde kwamen’.

Het slachthuis werd vorige week door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts tijdelijk gesloten nadat in het geniep gemaakte filmbeelden van mishandelde varkens naar buiten waren gekomen via Animal Rights. Te zien zijn onder meer kreupele varkens die hardhandig aan de oren worden voort getrokken. De beelden maakten enorm veel los. Vrijdag meldde Animal Rights dat een petitie om het slachthuis definitief te sluiten inmiddels 157.000 handtekeningen in Nederland en België heeft opgeleverd.

De directie van Exportslachthuis Tielt, dat onderdeel uitmaakt van Degra Group, probeert nu via een spoedprocedure bij de Raad van State (RvS) de tijdelijke sluiting ongedaan te maken. Men zegt intussen een adequaat actieplan te hebben opgesteld en hoopt dat ze weer snel aan het werk kan. De RvS oordeelde maandag dat van heropening van het bedrijf voorlopig geen sprake kan zijn aangezien de overtredingen, vastgesteld door de inspectie Dierenwelzijn, niet worden weerlegd door het bedrijf. De zaak wordt nu voortgezet op 20 april.

Animal Rights vindt de tijdelijke sluiting niet ver genoeg gaan. „Aan de oorzaken van die misstanden ligt de massaproductie – 1,5 miljoen varkens per jaar – en dan moet je ook nog weten dat dit slachthuis uitbreidingsplannen heeft om nog eens een miljoen varkens per jaar extra te slachten. Dit kan onmogelijk goed gaan, ook niet met een actieplan. Wij willen dat dit slachthuis definitief zijn deuren sluit”, benadrukt Nadine Lucas van Animal Rights.

De dierenrechtenorganisatie heeft ook een klacht ingediend bij het parket van Brugge. Gaia stelt zich daarbij op burgerlijke partij. Ook Michel Vandenbosch van Gaia ziet geen heil in het actieplan van Exportslachthuis Tielt. „Wij denken dat dit actieplan meer een rookgordijn is, dat het bedrijf helemaal niet geïnteresseerd is in het oplossen van de problemen, maar dat het er vooral om gaat om zo snel mogelijk nieuwe varkens te slachten zonder enige serieuze garantie dat het welzijn van de dieren wordt gegarandeerd.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties