De gemeente Heerenveen is voornemens de subsidie aan het museum over de geschiedenis van de lokale omgeving en anarchist Domela Nieuwenhuis drastisch te korten. Diverse betrokken partijen komen in verzet.

Museum Heerenveen is een cultuurhistorisch museum in het centrum van de Friese stad. Aan de hand van archeologische vondsten, historische objecten en een verzameling werken van veelbetekenende kunstenaars wordt de geschiedenis van de omgeving uit de doeken gedaan. Tevens biedt het museum onderkomen aan de nalatenschap van Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919), de vader van het Nederlandse socialisme en ‘de meest gehate en geliefde persoon van zijn tijd’.

Domela Nieuwenhuis was eind negentiende eeuw voorman van de revolutionaire socialisten. In 1888 werd hij voor het Friese district Schoterland in de Tweede Kamer gekozen, waar hij aan de bel trok over sociale misstanden. Later werd hij anarchist. Hij bleef bij arbeiders grote waardering genieten. In Museum Heerenveen zijn in vier ruimtes onder meer een bureau, een stoel, tal van geschriften en portretten van Domela Nieuwenhuis te zien.

Momenteel ziet het er naar uit dat deze inboedel op Marktplaats terecht zal komen. Het gemeentebestuur van Heerenveen is namelijk van plan om de subsidieverlening aan Museum Heerenveen voor de tweede maal in een paar jaar tijd fors te korten waardoor er een budget van 100.000 euro over blijft. Het bestuur heeft duidelijk gemaakt voor dat bedrag, dat in 2014 nog 257.000 euro bedroeg, geen erkend museum in stand te kunnen houden.

Maandagavond 10 april praat de gemeenteraad over de kwestie. Het Domela Nieuwenhuis Fonds organiseert in samenwerking met vakbond FNV vanaf 19 uur een manifestatie voor het stadhuis. Daarbij krijgt de gemeenteraad een petitie aangeboden die online ondertekend kan worden. Sympathisanten houden uit protest maandagmiddag vanuit Leeuwarden een 58 km lange zwaan-kleef-aan fietstocht door de provincie die rond 17u moet eindigen bij het stadhuis in Heerenveen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
7 jaren geleden

Geen subsidie.
subsidie is arbeiders afgenomen geld.
anarchisme de zoveelste loot aan de sooosjalistisuu treurwilg.
weg met de rooie pest.

Anoniem
7 jaren geleden

Komt een biermuseum voor in de plaats. Trekt waarschijnlijk meer dan één hoog bejaarde bezoeker per jaar.

ali jansen
7 jaren geleden

Toch wel wrang zo’n biermuseum. Een drinkende arbeider denkt niet en een denkende arbeider drinkt niet volgens de woorden van Domela.

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  ali jansen

En daarmee discriminatie van de arbeiders.
Alsof een niet drinkende arbeider beter (in zijn beleving) kan denken dan een arbeider die kachel is juist die laatstgenoemde zal je kunnen vertellen waarom.
Weg met die haatbaard.

Anarchie
7 jaren geleden