‘Domela’ staat op het punt een petitie te overhandigen aan de burgemeester van Heerenveen | foto Groot Heerenveen

De gemeenteraad van Heerenveen heeft maandagavond unaniem besloten de subsidie voor het museum van Domela Nieuwenhuis niet verder te korten.

De gemeenteraad besloot om de jaarlijkse subsidie voor Museum Heerenveen, waar het het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum onderdeel vanuit maakt, niet middels een korting van 65.000 euro te reduceren tot 100.000 euro. Sterker, er werd afgesproken dat er 125.000 euro extra voor cultuur wordt uitgetrokken waardoor naast het streekmuseum ook Belvédère, museum voor moderne en hedendaagse kunst, de deuren open kan houden.

De fracties van D66, CDA,VVD, FNP en GemeenteBelangen sloten zich aan bij een PvdA-amendement om op basis van voortschrijdend inzicht de subsidie voor Museum Heerenveen te handhaven op 165.000 euro, mits de directie met een goed toekomstplan komt. Volgens directeur Linda Trip van het Domela Nieuwenhuis Museum hebben de acties voor het behoud er tevens voor gezorgd dat Belvédère open blijft.

Voorafgaand aan het raadsdebat werd maandagavond een manifestatie gehouden op het Gemeenteplein waarbij lokale PvdA-leden zich bepaald niet onbetuigd lieten. Alsof er verkiezingen op til staan. Een als Domela verklede man overhandigde burgemeester Tjeerd van der Zwan een petitie die inmiddels door 4.145 personen is ondertekend. Voorafgaand aan de manifestatie trok een handjevol protesterende mensen per fiets door de provincie.

Domela Nieuwenhuis was eind negentiende eeuw voorman van de revolutionaire socialisten. In 1888 werd hij voor het Friese district Schoterland in de Tweede Kamer gekozen, waar hij aan de bel trok over sociale misstanden. Later werd hij anarchist. Hij bleef bij arbeiders grote waardering genieten. In Museum Heerenveen zijn in vier ruimtes onder meer een bureau, een stoel, tal van geschriften en portretten van Domela Nieuwenhuis te zien.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties