Burgers die de onmiddellijke sluiting eisen van de sterk verouderde Belgische kerncentrales Doel en Tihange zijn van plan op 25 juni een extreem lange menselijke keten te vormen.

De reactoren van de omstreden Belgische kerncentrales in Doel en Tihange liggen om de haverklap stil vanwege ontstane defecten. Veel burgers die in de nabijheid van de sterk verouderde energiecentrales wonen noemen het ‘nucleaire bommen’ en vrezen voor hun gezondheid. Er wordt al jaren tegen Doel 3 en Tihange 2 geprotesteerd, de gevaarlijkste reactoren. Lokale gemeenten in België, Nederland en Duitsland spreken zich openlijk uit voor sluiting.

Diverse Belgische, Nederlandse en Duitse actiegroepen en organisaties steken nu letterlijk de handen in elkaar. Ze hebben het pretentieuze plan opgevat om op zondag 25 juni een maar liefst 90 kilometer lange menselijke keten te formeren. Duizenden mensen (60.000…) moeten de komende twee maanden op de been worden gebracht om vanuit Tihange hand in hand een ketting te laten ontstaan die moet leiden naar Luik, Maastricht en eindigt in Aken.

In België zal de menselijke keten door elf Franstalige en één Vlaamse gemeente voeren, samen goed voor 61 kilometer op Belgisch grondgebied. „Hiervoor hebben we duizenden mensen, organisaties, vakbonden en lokale ondernemers nodig”, aldus Walter Schumacher, een van de organisatoren. „Met deze spectaculaire actie willen we de Belgen er bewust van maken dat ze de sluiting kunnen eisen van deze kerncentrales die gevaarlijk zijn voor hun gezondheid”, vult Benoît Dupret van de organisatie Fin du nucléaire aan.

Hoe het traject eruit zal zien, is nog niet bekend. „Dat hangt af van de toestemming van de lokale autoriteiten. We zitten nog altijd in terreurniveau drie, dus het zal in de eerste plaats veilig moeten gebeuren”, aldus Marc Alexander van de Belgische 11-maartbeweging. „Het gaat ons niet specifiek om die 90 km, maar om het traject Aken-Tihange, via Luik en Maastricht.” In Nederland mobiliseert onder andere de actiegroep Wise voor het initiatief.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties