De Amerikaanse regisseur James Gray heeft een biografische film gemaakt over de Britse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett. Gebaseerd op het non-fictie boek The Lost City of Z van David Grann handelt de film over de obsessieve zoektocht van Fawcett naar een verdwenen beschaving in het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Dergelijk verloren gewaande culturen waren een Europese misvatting die de ondergang van de inheemse volkeren in zou leiden.

Het is begin twintigste eeuw wanneer cartograaf, beroepsmilitair en avonturier Fawcett (Charlie Hunnam) de opdracht krijgt om de landsgrens tussen Bolivia en Brazilië in kaart te brengen. Daar raakt de man geobsedeerd door de jungle. Aan de hand van de vondst van historische potten en pannen begint hij te dromen over een verloren stad met de naam Z. Fawcett zou zeven keer naar het Amazonegebied afreizen. De laatste tocht was in 1925, samen met zijn oudste zoon Jack (Tom Holland). Beiden keerden nooit terug van hun avontuur.

We zien hoe Fawcett van de Royal Geographical Society in Londen geld probeert los te troggelen voor zijn reizen, waar de film er drie van belicht. Voorts is er zijn vrouw Nina, gespeeld door Sienna Miller. Zij wil haar man dolgraag vergezellen bij zijn gevaarlijke missies, iets wat in de Victoriaanse tijd natuurlijk ondenkbaar was. Fawcett worstelt zich herhaaldelijk met een klein team door het Amazonegebied waar vanuit het immense groen steevast indianen opduiken.

Fawcett gedraagt zich gedurende zijn zoektochten vredig tegenover de inheemse bevolking; hij beschouwt hen niet als wilden. Dat druist tegen de destijds heersende orthodoxie inzake inheemse volkeren in. Sommige historici plaatsen vraagtekens bij de wijze waarop Fawcett geportretteerd wordt in The Lost City of Z. De man zou in werkelijkheid een racist zijn geweest. Filmregisseur Gray heeft zijn eigen visie over de ontdekkingsreiziger in de film verwerkt en het een en ander geromantiseerd.

Het resultaat daarvan is dat de scherpe kantjes er vanaf zijn gehaald. Dat geldt eigenlijk voor de hele productie, het is allemaal te braaf. De film ziet er redelijk indrukwekkend uit, maar bevat opvallend weinig drama. De verwikkelingen kabbelen ruim twee uur veelal doelloos rond. Er zijn tevens te weinig aansprekende personages te bewonderen. Zelfs top-cameraman Darius Khondji weet het Amazonewoud niet groots in beeld te brengen.

Ulrik van Tongeren

The Lost City of Z (The Searchers, 2016), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties