De armste huishoudens in Nederland betalen relatief het meeste aan het klimaatbeleid, namelijk ruim 5 procent van hun inkomen. De rijkste 10 procent van de Nederlanders betaalt slechts 1,5 procent.

In opdracht van Milieudefensie berekende onderzoeksbureau CE Delft de kosten en baten van het klimaatbeleid. Bij iedereen bestaat driekwart van de kosten uit energiebelasting voor gas en elektra. Omdat de armste groep twaalf keer minder besteedbaar inkomen heeft dan de rijkste 10 procent, zijn de armsten relatief het grootste deel van hun inkomen kwijt aan het klimaatbeleid, jaarlijks 372 euro. De rijken betalen 1.334 euro. De overige 80 procent – de middeninkomens – betaalt 633 euro.

In het rapport wordt ook becijferd wie momenteel profiteert van het klimaatbeleid, bijvoorbeeld via subsidies voor zon- en windenergie en vrijwel belastingvrij rijden met een elektrische auto. Van de 750 miljoen euro die de overheid jaarlijks uitgeeft aan belastingkortingen en subsidies komt 80 procent terecht bij mensen met de hoogste inkomens. Twintig procent is voor de minst verdienende Nederlanders.

Het vervuilende bedrijfsleven profiteert overigens nog het meest in de vorm van jaarlijks ruim twee miljard aan subsidies. Zo’n anderhalf miljard daarvan bestaat uit subsidies voor het rendabel exploiteren van zon- en windparken en andere vormen van duurzame energie. Slechts een kwart van de baten van het klimaatbeleid zijn dus voor de huishoudens, de rest is voor het bedrijfsleven.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat het klimaatbeleid nu zo’n vijf miljard euro per jaar kost. Dat loopt de komende jaren sterk op als er steeds meer maatregelen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De onderzoekers rekenen voor dat de laagste inkomensgroepen de komende jaren een veel groter deel van hun inkomen aan klimaatbeleid kwijt zijn. Bij ongewijzigd beleid zelfs zo’n 17 procent in 2050.

Milieudefensie, de FNV en Woonbond willen dan ook dat het nieuwe kabinet een rechtvaardig klimaatbeleid zal gaan voeren: ‘De vervuiler betaalt, zowel kleine als grote verbruiker evenveel per ton CO2. De laagste inkomensgroepen worden gecompenseerd voor hun energielasten, bijvoorbeeld door een vaste restitutie per huishouden of via de inkomstenbelasting. Bedrijven die de hoge energiekosten niet kunnen doorberekenen worden gecompenseerd. Eventuele subsidies komen ten goede aan alle inkomensgroepen.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Antares
7 jaren geleden

Praten over onschuldig koolstofdioxidegas terwijl Fukushima continu radioactief cesium lekt. Laat die klimaatdoelstellingen maar waaien, de planeet is in veel groter gevaar. Maar waarom wil men dat niet zien? Omdat kernenergie de enige ‘serieuze’ oplossing is in de strijd tegen het volkomen onschuldige koolstofdioxidegas.

Kees
6 jaren geleden
Antwoord aan  Antares

Ik zie kernenergie ook niet als een goede oplossing, maar het is (zeker nu nog) een veel kleiner gevaar dan klimaatverandering