Patiënten in een ziekenhuis dienen ongevraagd lichaamsmateriaal ter beschikking te stellen aan opsporingsinstanties. Hiertoe heeft het demissionair kabinet een wetsvoorstel ingediend.

Als het aan demissionair minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) ligt komen in de nabije toekomst DNA-gegevens over afgenomen lichaamsmateriaal in de verpleegzorg beschikbaar voor politie en justitie. Daarmee doelt ze uiteraard niet op de Haagse psychiatrische instelling waar zij momenteel bezig is een kabinet te formeren, maar op de ziekenhuizen.

Ook in het verleden afgestaan DNA-materiaal valt onder het conceptvoorstel dat 24 april openbaar werd gemaakt. Patiënten wordt daarbij niet om toestemming gevraagd. Daarmee zou het mogelijk worden om lichaamsmateriaal uit de databanken in ‘zeer uitzonderlijke omstandigheden’ voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten te gebruiken. Dat meldt de memorie van toelichting.

Het voorstel voor de Wet zeggenschap lichaamsmateriaal bevat regels voor het afnemen, bewaren, verstrekken, gebruiken en vernietigen van menselijk materiaal (bloed, urine, cellen, weefsels, organen, speeksel en feces) voor andere doeleinden dan medische gronden. Het gaat daarbij uitsluitend om gerichte acties: het doorzoeken van een biobank om te kijken of er een overeenkomst is met de aangetroffen sporen, is en blijft onder het huidige voorstel niet toegestaan.

Schippers kwam in 2011 met een soortgelijk voorstel, maar trok dat in omdat ze naar eigen zeggen als demissionair minister geen wetsvoorstel met grote gevolgen voor de grondrechten van de burgers kon doorvoeren. Hoewel haar status nu dezelfde is, dient ze opnieuw een voorstel in. Deze is enigszins aangepast, maar de concrete bevoegdheden voor politie en justitie blijven voor een groot deel gelijk aan het wetsvoorstel van 2011.

Privacy Barometer heeft scherpe kritiek op het voorstel. Volgens de organisatie is de bevoegdheid onrechtmatig en onwenselijk en toont de minister niet de noodzaak aan voor de inperking van het medisch beroepsgeheim. Het standpunt van de ziekenhuizen, de Nederlandse biobanken en de artsenfederatie KNMG luidt ook afwijzend: justitie heeft en krijgt geen toegang tot lichaamsmateriaal dat is opgeslagen voor zorg of wetenschappelijk onderzoek.

Het wetsvoorstel krijgt ook de nodige kritiek vanuit de advocatuur te verduren. Uit een tweet van De Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrecht Advocaten valt op te maken dat deze organisatie geen heil ziet in het voorstel. En advocaat Sidney Smeets (Spong Advocaten) noemt het op twitter ‘Een totaal geschift voorstel dat privacy en vrijheid definitief ondergeschikt maakt aan (schijn) veiligheid.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
poek
7 jaren geleden

Schippers is een VVD kopstuk bij uitstek ,even hardnekkig als haar partijgenoten .Zwaar verslaafd aan populisme ,en zwijgzaam als het graf als het corruptie of andere onrechtmatigheden in de VVD betreft .Laat ze samen met partijgenoten het goede voorbeeld geven ,d.m.v . inleveren eigen DNA . o.a. Demmink .