‘Yes we can!’

Barack Obama casht binnenkort 400.000 dollar voor een speech op Wall Street over de gezondheidszorg. Opdrachtgever is de grote Amerikaanse vermogensbeheerder Cantor Fitzgerald.

De voormalige Amerikaanse president Obama, in Nederland op handen gedragen door links *kuch* Nederland, krijgt in eigen land zware kritiek omdat hij veel geld opstrijkt bij de zakenbankiers. De 400.000 dollar is bijna het dubbele van het bedrag dat Hillary Clinton in 2013 opstreek voor de omstreden toespraak in opdracht van zakenbank Goldman Sachs, meldt de Financial Times.

Het exorbitante bedrag is opvallend omdat Obama toen hij president werd in 2009 meermaals heeft gezegd dat hij „niet op aarde is gezet om de fat cats (‘rijke stinkerds’) op Wall Street te plezieren.” In maart werd overigens al bekend dat Obama en zijn vrouw een lucratieve deal van ruim 60 miljoen euro hebben afgesloten met uitgeverij Penguin Random House voor de uitgifte van de biografieën van het echtpaar.

Effectenmakelaar Cantor Fitzgerald, opdrachtgever voor de omstreden Obama-speech in september, is niet alleen een grote bank, maar nota bene eentje die tien jaar geleden handelde in credit default swaps, ingewikkelde financiële constructies die een belangrijke oorzaak waren van de wereldwijde economische crises. Overigens hebben Bill en Hillary Clinton met schnabbels samen al meer dan 158 miljoen binnen gehaald.

De kritiek op het hufterige gedrag van Obama zwelt aan. Er werd al een beetje gemord toen hij onlangs uitgebreid vakantie ging vieren met rijken der aarde als Richard Branson en David Geffen, en met celebrities als Tom Hanks, Bruce Springsteen en Oprah Winfrey. Bernie Sanders, lange tijd presidentskandidaat voor de Democraten, noemt het „smakeloos” en „geen goed idee”.

De helft van de Democraten vindt dat de partij geen voeling meer heeft met de noden van het volk, schrijft The New York Times. ‘Ga dus niet op het luxe jacht van miljardair Richard Branson liggen zonnen en laat je niet vorstelijk belonen door Wall Street.’ Emily Bazelon van de populaire politieke Slate-podcast Gabfest, normaal gesproken een grote fan van Obama, windt zich enorm op: „Walgelijk, hypocriet, gekmakend.” Pauw, DWDD, Nieuwsuur, NRC, VK… kom er maar in!

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NickyB
7 jaren geleden

Dit is toch ook niet verwonderlijk? Het grootste deel van zijn tijd als president heeft hij ervoor gezorgd dat de rijken nog rijker worden. Een man met duidelijk 2 gezichten, een gladde prater en een graaier. Zogenaamd begaan, maar zijn acties spreken duidelijker dan zijn woorden. Wat een fantastische president genoemd wordt door sommigen, is in wezen niets ander dan een puppet van het grote geld.