Eeuwenlang heerste in Nederland consensus omtrent waarden en normen. Sinds de term in de jaren ’90 uit Amerika kwam overwaaien waren we ook nog eens politiek correct. Maar de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh betekenden een breuk in de vaderlandse geschiedenis.

Bij nader inzien is het onbegrijpelijk dat ‘we’ het niet zagen aankomen, zelfs niet voorvoelden. Er waren zoveel aanwijzingen. Daarbij doel ik niet op de evidenties die vanaf september 2001 zichtbaar werden – oorlog, moord, aanslagen. Ik doel op meer subtiele aanwijzingen zoals het aanzwellend gemopper over achterkamertjespolitiek en de twijfel over het maatschappelijk systeem waardoor steeds meer mensen, voorlopig nog in kleine kring, bevangen werden. Ik doel ook op de breuk in het denken over de gebeurtenis die sinds geruime tijd bij uitstek ons referentiekader vormt, en waarnaar steeds weer, door iedereen en te pas en te onpas, verwezen werd: de Tweede Wereldoorlog.

Lees dit imposante essay van Chris van der Heijden verder op de website van de Groene Amsterdammer…

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Action
7 jaren geleden

Het is een essay dat de bekende feiten nog eens in het bekende rijtje zet. Een herhaling van het bekende verhaal. Wat daarin interessant is, is wat er niet in staat: de rol van de monarchisten in ons koninkrijk. Pim Fortuyn was een republikein. In dit koninkrijk is de onthulling dat prins Bernhard een volslagen nazi was (lid van NSDAP, SA en SS) nog steeds niet verwerkt. In een overzicht van de laatste 15 jaar politieke verwikkelingen na de moord op een republikein zou dat wel noemenswaard mogen zijn. Ook de aanslag op de koninklijke familie wordt niet genoemd. Is het koningshuis taboe voor betaalde essayisten in Nederland? Of is die vraag te goedkoop?

Sandra Westrenen
7 jaren geleden

wat een papiervulling. Een poetische brij. Kun je niks mee. Veel woorden, en toch ‘om de pot heen pissen’.

Nederland is altijd zwaar verdeeld geweest. Hoeveel kerkgenootschappen kennen we wel niet? Orangisten vs. Republikeinen. Tot de vondst van gas, was het land grotendeels een pauper-kolonie. Begin vorige eeuw leefden er nog mensen in hutten, waren er veel analfabeten.

De auteur vergeet/weet niet? dat dat zgn. poldermoddel – uit de Am. denktanks afkomstig is.
Wat wij zelf ‘poldermoddel’ noemen, is de Am. monopolitiek. ‘Paars’ = (Bilderberg) monopolitiek.
De globalisten die zowel de Republikeinen als de Democraten hebben opgericht en dirigeren.

In de VS dollen ze met het naive Holland, schouderklopje kost niks. In WO2 zijn de Europa binnengevallen, hebben het bezet, en gaan nooit meer weg.

Inmiddels, dank zij het internet, weten steeds meer mensen van de geschiedvervalsing waarmee we van kinds af door de staat zijn volgestort. En wat de duivelse bedoelingen zijn, waar we slaapwandelend in worden gelokt.

Net als volkspresident JFK doorkruiste PF de plannen van de globalisten. Dat lossen zij op de bekende manier op. Dat de auteur nu nog niet de laatste 70 jaar helder wil samenvatten, duidt op een zekere politieke correctheid cq. zelfcensuur. Een redacteur die ‘geen gedonder’ wil riskeren?

Komt nog bij de gigantische invloed van de media. Culturele revolutie; nu zijn alle remmen los. LGBT, noem maar op. De mensen worden helemaal ingepakt door de media en het staatsonderwijs; zombies zijn we met z’n allen.
Uiteraard niet louter Nederlands verschijnsel. Mondiaal, dát doen de globalisten bijzonder doortrapt.

Ernst
7 jaren geleden

Heeft van der Heijden zijn bruine verleden nog steeds niet afgezworen?

knarfist
7 jaren geleden

Lieve Pim.
ik zat in m’n kraakpandje met mijn maatje halve liters te doen we keken toen naar de bus (niet mijn idee) toen ineens de boel onderbroken werd met de mededeling Pim vermoord.
Ik heb een vreugdedansje gedaan, die ‘kanker’ nazi is dood, wist ik veel.
Na al je boekjes (want veel meer was het niet Pim) je interviews en zoal wat meer schaam ik me dood.
Nu 15 jaar later zou je m’n stem voor 100% hebben.
Leermomentje.