Negen gewonden, waarvan twee ernstig. Dat is het resultaat van het gewelddadige optreden van Turkse beveiligingsagenten die voor de Turkse ambassade in Washington een groep betogers te lijf gingen.

Het voorval vond dinsdag plaats tijdens een bezoek van de Turkse dictator Erdogan aan de ambassadeur van de Turkse ambassade op Sheridan Circle in Washington. Een twintigtal betogers, waaronder Turken en Koerden, greep de gelegenheid aan om leuzen te scanderen als ‘Erdogan is een dictator!’, ‘Ergodan is ISIS!’ en ‘Mr. Trump, stop hem alsjeblieft!’

Nadat Erdogan de residentie zou hebben betreden, gingen zijn lijfwachten volledig uit hun dak. Als een volwaardige knokploeg sloeg men in op de betogers en trapte hen na zodra ze tegen de grond getrapt of geslagen waren. De politie probeerde orde te scheppen in de chaos, maar op halfbakken wijze, alsof ze het wel goed vonden zo. Ze duwden de geweldplegers weg maar arresteerden wel twee betogers. [zie de videobeelden onderaan dit bericht]

Het eigenhandig optreden van de Turkse beveiligingsagenten op buitenlands grondgebied, alsmede het lakse optreden van de aanwezige Amerikaanse agenten, hebben in de VS tot verontwaardiging geleid. Edward R. Royce, voorzitter van House Committee of Foreign Affairs, heeft gezegd dat de beveiligingsagenten van Erdogan die geweld hebben gebruikt „geen recht hebben op diplomatieke immuniteit om te ontkomen aan vervolging voor hun schandelijke gedrag.”

De politie van Washington heeft een speciaal team in het leven geroepen dat op basis van videobeelden de identiteit van de geweldplegers moet zien te achterhalen waarna alsnog arrestatiebevelen zullen worden uitgevaardigd. De politie werkt hiervoor samen met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de FBI. In een verklaring zei het ministerie dat „geweld nooit een passend antwoord op de vrijheid van meningsuiting is.”

Het voorval van afgelopen dinsdag lijkt als twee druppels water op dat van april vorig jaar. Erdogan’s beveiligingsagenten gingen destijds, voorafgaande een bijeenkomst over nucleaire veiligheid in Washington, journalisten en betogers hardhandig te lijf. Ook hierbij trad de Amerikaanse politie niet op. De National Press Club, een vereniging van journalisten in Washington, tekende naderhand protest aan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
6 jaren geleden

Sssst!
Laten we de grote Ravotr volgen.
En liedjes zingen over de doden.
Hun doden .dat spreekt voor zich.