Links het Steigenberger Wiltcher’s Hotel in Brussel waar Erdogan een partijbijeenkomst houdt, rechtsboven het Stefaniaplein waar tienduizenden aanhangers hun Turkse leider willen begroeten

Tienduizenden Turken willen komende week dictator Erdogan, die de NAVO-top bijwoont, toejuichen in Brussel. De lokale autoriteiten hebben de samenscholing verboden. Tegelijk betogen linkse organisaties tegen Trump.

Op donderdag 25 mei vindt in het NAVO-hoofdkwartier in de Brusselse deelgemeente Haren een bijeenkomst plaats van staatshoofden en regeringsleiders. Er zal onder andere worden gesproken over de trans-Atlantische band, de rol van de NAVO bij terrorismebestrijding en over de nadere invulling van de afspraken die in 2014 tijdens de NAVO Top in Wales zijn gemaakt over defensie-uitgaven.

Onder de deelnemers aan de conferentie bevinden zich de Turkse dictator Erdogan en de Amerikaanse president Trump. Uitermate precair, gelet op het gewelddadige voorval dat zich afgelopen week voordeed in Washington. Lijfwachten van Erdogan gingen voor het gebouw van de Turkse ambassade op bevel van hun leider een twintigtal anti-Erdogan betogers te lijf. Dit optreden kan nog een staartje krijgen. Zullen diezelfde bloedhonden ook in Brussel aanwezig zijn?

Erdogan, die elk optreden op buitenlands grondgebied aangrijpt om te provoceren, houdt woensdag om 19 uur in het Steigenberger Wiltcher’s Hotel in Brussel een ‘galadiner’ met in België woonachtige volgelingen. Lieden die onder meer aangesloten zijn bij de extreem-rechtse Europese Turkse Democraten (UETD), het netwerk dat in opdracht van Erdogan actief deelnam en -neemt aan de Gulen-zuiveringen in Europa. Erdogan heeft 1.368 personen uitgenodigd, zeker 400 nemen deel aan de partijbijeenkomst.

AK Parti Belçika, verbonden aan UETD, roept onder meer via Facebook in heel Europa op om Erdogan massaal te verwelkomen. Ruim 50.000 Turken hebben inmiddels te kennen gegeven om 18 uur aanwezig te zullen zijn op het nabij gelegen Stefaniaplein. Volgens Basir Hamarat, voorzitter van UETD, is het de bedoeling dat Erdogan bij het binnengaan van zijn hotel aan de Louizelaan zijn aanhangers op straat kort toespreekt. „Geen speech van een uur, zoals aanvankelijk de bedoeling was.”

De burgemeester van Brussel, Mayeur, heeft de samenscholing voor het hotel verboden. „Er is inderdaad een aanvraag ingediend, maar de burgemeester zal de manifestatie niet toelaten”, zegt Van de Keere, woordvoerder van de betrokken politiezone. Het Brusselse politiekorps zet woensdag en donderdag 4.500 ME’ers in afkomstig uit het hele land, onder meer om te voorkomen dat er een samenscholing zal plaatsvinden op het Stefaniaplein.

Onder het populistische motto ‘Stop Trump’ houden linkse organisaties op woensdagavond, op twee kilometer afstand van het Stefaniaplein, een demonstratie. ‘De afgelopen maanden wekte de VS-president overal ter wereld verontwaardiging op. Hij zaait verdeeldheid, ontkent de klimaatopwarming, intimideert de media en bouwt solidariteit af’, stelt het platform in de oproep. ‘Wij zijn tegen seksisme, racisme en discriminatie.’

Aan de betoging, waarvoor om 17 uur verzameld wordt tegenover het Noord Station, nemen zoals te doen gebruikelijk bij linkse demonstraties, diverse ‘blokken’ deel. Dat wil zeggen, groepen mensen die gezamenlijk een eigen boodschap uitdragen. Naast een vrouwenblok (tegens sexisme) en een zwart blok (tegen elke vorm van autoriteit) protesteren vredesactivisten tegen de NAVO. ‘Wij willen geen militarisering van de EU noch de creatie van een Europese militaire grootmacht.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
6 jaren geleden

De EU Antifa Zal haar kapitalistsche handjes gaarne vol hebben . tochh?