Het lijkt gedaan met de democratie in Nederland. PvdA en GL zullen het door hen ingediende wetsvoorstel voor invoering van een bindend referendum niet langer verdedigen.

Onder het motto ‘Stem, en dan vier jaar je bek houden!’ hebben de PvdA en GL invoering van het bindend referendum gesaboteerd. Dat zeggen Kamerleden Van Dijk (PvdA) en Öztüok (GL) maandag tegen het tv-programma Nieuwsuur. Zij zouden het voorstel verdedigen in de Tweede Kamer, maar zijn teruggefloten door hun partijen. PvdA en GL zeggen geen behoefte meer te hebben aan een nog verdergaand instrument dan het raadgevend referendum.

De toenmalige Tweede Kamerleden Duyvendak (GL) en Dubbelboer (PvdA) dienden in de zomer van 2005 een initiatiefwetsvoorstel in over het invoeren van een correctief referendum. Dat is een referendum waarbij kiezers een overheidsbeslissing kunnen tegenhouden of terugdraaien. De uitslag van een correctief referendum zal in het algemeen bindend zijn, maar kan ook niet-bindend zijn.

Het initiatiefvoorstel komt op hoofdlijnen overeen met het kabinetsvoorstel dat in 1999 tijdens de Nacht van Wiegel sneuvelde. Destijds werd niet de vereiste twee derde meerderheid in de Eerste Kamer gehaald voor de benodigde grondwetswijziging. Beide Kamers gingen in 2014 al met een meerderheid akkoord met het nieuwe wetsvoorstel. Omdat het hier een wijziging van de grondwet betreft, moet het plan nog een keer door beide Kamers, maar nu met twee derde meerderheid.

Door het terugtrekken van de PvdA en GL is die meerderheid er niet meer. Het is voor het eerst in de parlementaire geschiedenis dat initiatiefnemers zich terugtrekken. D66 overweegt om het voorstel binnenkort als enige partij in te dienen. Mocht ook dat niet doorgaan, wil SP-Kamerlid Van Raak, voorstander van het bindend referendum, het voorstel gaan verdedigen. Wat de relevantie hiervan is mag joost weten, er is immers niet langer sprake van een meerderheid.

Naast het ondemocratisch verlopende formatieproces voor een nieuwe kabinet, waarbij de op een na grootste partij buitenspel is gezet door zo’n beetje alle partijen, zullen we het nu ook moeten doen met het raadgevend referendum dat juli 2015 werd ingevoerd. Maar dat is in wezen een parlementaire fopspeen. Nadat april 2016 een ruime meerderheid van de deelnemers aan het raadgevend referendum over ondertekening van het associatieverdrag met Oekraïne ‘nee’ had gestemd, resulteerde dat in een Nederlandse voetnoot onder het verdrag.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
7 jaren geleden

Vergeet niet dat Groen links tegen afschaf eigen bijdrage hep gestemt.
De punkband de kopvodjes heeft er nog n nummertje over gedaan.
toch? alex?

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Verdomme Frank dat was voor de overname.

Ernst
7 jaren geleden

Niet democratisch om de op 1 na grootste partij (de niet zo democratische 1-persoonspartij) niet mee te nemen in de formatie? De overgrote en zeer (representatief) democratische meerderheid van gekozenen heeft gewoon geen zin in de PVV. En terecht.

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Mag ik vragen wat jou belang is beste Ernst?
Kapitalisme,socialisme en fascisme twee (drie) handen op een buik?
Waarom steun je dat?

Nazi’s raus? dat is alles?