Op donderdag 15 juni organiseert Regionaal Archief Tilburg in samenwerking met Loesje het symposium ‘Geen censuur op de muur! Muurkranten en actiecultuur in Nederland’.

Vergeet het internet en duik in de wonderlijke wereld van de muurkrant! De muur wat? Muurkrant, een knoert van een vel papier bedrukt met korte prikkelende actieberichten die in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw her en der in steden op in het oog springende plaatsen werden geplakt. Denk aan fabriekspoorten, bushaltes, brievenbussen, bij ingangen van openbare gebouwen of in drukke winkelstraten. Regionaal Archief Tilburg bezit een aanzienlijk deel van deze gezeefdrukte affiches en houdt er op 15 juni een symposium over.

De eerste muurkant was Muurkrant Utrecht, een project dat in 1970 van start ging. Later schaarden actievoerders in Arnhem (1975) en Leiden (1976) zich achter het initiatief. Begin 1978 ging de Tilburgse muurkrant van start. Muurkrant Tilburg deed regelmatig verslag van gevoerde acties of kondigde die aan. Muurkant en actiecultuur zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanwege het opruiende karakter van de muurkrant was werken in de anonimiteit een vereiste. Waar de zeefdruk zich bevond was geheim.

De groep achter de Tilburgse muurkrant bestond uit mensen van divers progressief links pluimage: KEN(ml), SP, Rode Jeugd, PSP, anarchisten en allerlei actiegroepen. Zij kenden elkaar van acties, zoals de bijeenkomsten rond de (gewapende) strijd in El Salvador en Nicaragua, kernenergie, Woensdrecht atoomwapens) en de kraakbeweging. In 1995 verscheen de laatste Tilburgse muurkrant. In 1990 kwam ook in Amsterdam een muurkrant van de grond, maar die was een kort leven beschoren.

Uit de Arnhemse muurkrant ontstond het posterproject Loesje, een vriendelijker versie van de muurkranten. Loesje bestaat nog steeds, opereert vanuit Arnhem en verspreidt momenteel tot de verbeelding sprekende slogans via internet en gedrukte producten. Op het symposium vertelt een medewerker van Loesje over het project dat in 1984 van start ging. Tevens is er een Loesje-werkgroep. Verder uiteraard veel aandacht voor de muurkrant, met name die in Tilburg werd verspreid. Voor meer informatie en wijze van aanmelding, raadpleeg deze website.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luuk
4 jaren geleden

Muurkranten worden in volkspubliek China vandaag de dag nog steeds gebruikt, ook wel dazibao genoemd. 🙂

gr.
Luuk