Bewoners van de Roggeveenstraat in Den Haag belegden donderdag een persconferentie in de open lucht.

Huurders van 65 woningen in de Haagse Roggeveenstraat hebben de sloopplannen van woningcorporatie Haag Wonen weten te voorkomen door gezamenlijk een wooncoöperatie op te richten.

Woningcorporatie Haag Wonen wilde een deel van de Roggeveenstraat in het Zeeheldenkwartier van Den Haag slopen omdat de honderd jaar oude huizen in slechte staat verkeren. De bewoners hebben vervolgens zelf een wooncoöperatie in het leven geroepen en met hulp van Fonds 1818, de Triodos Bank en de gemeente Den Haag een constructie bedacht waardoor de woningen behouden blijven. Het gaat om 65 woningen in 37 panden waar de bewoners nu zelf beheerder van worden.

De gemeente Den Haag gaat de grond in erfpacht uitgeven op basis van canonbetaling. Het betekent dat de sociale huurwoningen niet gesloopt worden en dat de huurders erin kunnen blijven wonen. De huren, die worden betaald aan de eigen wooncoöperatie, gaan wel iets omhoog. Er zal worden geïnvesteerd om de woningen op een mooie duurzame manier te renoveren met veel eigen inzet van de bewoners. Het stimuleren van wooncoöperaties is onderdeel van het coalitieakkoord van het Haags college.

De Roggeveenstraat is een van de koplopers in het programma wooncoöperaties dat kennis- en netwerkorganisatie Platform31 in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken startte in 2014. „Het initiatief van de bewoners speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het experiment met de verkoopregels voor wooncoöperaties”, aldus Tineke Lupi die het experiment vanuit Platform31 begeleidt. Nu bewoners, Haag Wonen en gemeente de constructie rond hebben moet de Autoriteit Woningcorporaties er nog formeel zijn goedkeuring aan geven.

Het is de eerste keer in Nederland dat bewoners op deze manier ‘hun eigen straat kopen’. Door heel Nederland komen vergelijkbare huurdersinitiatieven van de grond, zoals in Jirnsum, Amsterdam, Wageningen en Eindhoven. Platform31 spreekt van maar liefst veertien projecten en werkt aan richtlijnen, zoals een standaardstatuut en een stappenplan voor wooncoöperaties. De nieuwe Woningwet van 2015 maakt het oprichten van wooncoöperaties mogelijk.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties