Activisten van het No Border-netwerk houden 11 juni een sober protest op de Dam. Ze herdenken zo de duizenden vluchtelingen die door toedoen van streng EU-beleid op zee omgekomen zijn.
De actiegroep 4Freedom of Movement is de mening toegedaan dat er een radicale omslag in het Europese vluchtelingenbeleid moet komen. ‘Geen uitsluiting, opsluiting en uitzetting, maar opvang en hulp, en niet in de laatste plaats het wegnemen van de oorzaken die mensen dwingen te vluchten. Het is tenslotte de Westerse economische en militaire internationale politiek, vroeger en nu, die mensen ertoe noopt hun huis en familie te verlaten’, zo stelt men.
In de eerste maanden van dit jaar kwamen reeds ruim 1.000 vluchtelingen om op de Middellandse Zee. Vorig jaar stierven ruim 5.000 personen op dezelfde route. ‘Dit is een rechtstreeks gevolg van het beleid van de Europese Unie: Fort Europa met zijn hekken, patrouilles, schepen, vliegtuigen en militairen. Het Europese grensbewakingsagentschap Frontex speelt hierbij een leidende rol.’
Frontex wordt sinds vorig najaar uitgebouwd tot een Europese grens- en kustwacht. In enkele jaren tijd zal het personeel verdubbelen en het budget stijgen tot ruim 320 miljoen euro, vijftig keer zoveel als bij de oprichting in 2005. Frontex krijgt bovendien meer bevoegdheden, zoals het zonder toestemming van een lidstaat kunnen ingrijpen in de grensbewaking van deze staat, en mag eigen materieel gaan aanschaffen.
Van dat laatste profiteert vooral de Europese wapenindustrie. ‘Deze industrie heeft met langdurige, intensieve lobby aangestuurd op militarisering van de Europese grenzen’, aldus 4Freedom of Movement. ‘Met EU-financiering bouwen staten veiligheidshekken aan hun grenzen en zetten steeds vaker militairen en militaire middelen in om vluchtelingen tegen te houden.’ Frontex werkt ook steeds vaker samen met landen buiten Europa, bijvoorbeeld in Afrika.
Om de slachtoffers van de vluchtelingenstromen te herdenken roept 4Freedom of Movement op om zondag 11 juni op de Amsterdamse Dam van 17 tot 18 uur deel te nemen aan een zogenoemde ‘dodenactie.’ Het is de bedoeling dat deelnemers een wit laken meenemen en eronder gaan liggen. Onderwijl zullen de ‘namen’ (de meeste slachtoffers zijn nooit geïdentificeerd) op een door United Against Racism opgestelde dodenlijst uit 2015 worden voorgelezen.