Op de achtergrond de CO2-flessen waarmee de gevangen ganzen worden vergast.

Actiegroep Animal Rights heeft in het Noord-Hollandse Eemmeer weten te voorkomen dat medewerkers van Duke Faunabeheer duizend ganzen konden vangen en afmaken.

De verstoring van de werkzaamheden van Duke Faunabeheer, dat in opdracht van de provincie Noord-Holland in het Eemmeer dinsdag duizend ganzen wilde vangen, verliep vrij eenvoudig. Twee actievoerders van Animal Rights hadden zich met een bootje aangemeerd voor de ingang van een aan land neergezette vangkraal. Op deze manier slaagden de vangers er niet in om de door hen met bootjes opgejaagde ganzen vanaf het water in de vangkraal te krijgen.

Na afloop van de actie liet Duke Faunabeheer weten dat ze slechts zeven ganzen hadden gevangen in plaats van de geplande duizend. Animal Rights vindt dat de huidige aanpak niet kan. „De dieren worden met bootjes opgejaagd en het land opgedreven. Ze eindigen in de gaskar en sterven een twee minuten durende verstikkingsdood. Tijdens het opdrijven raken de ganzen in blinde paniek en vertrappen elkaar”, aldus Robert Molenaar van Animal Rights.

De provincie Noord-Holland vindt dat er teveel ganzen zijn en dat de dieren overlast veroorzaken. Ze zouden gras eten dat bestemd is voor koeien en vormen mogelijk een gevaar voor het vliegverkeer. Er zijn dan ook uitgebreide ontheffingen afgegeven voor de jacht op de gans. De dieren worden het hele jaar door neergeschoten en in de maand juni worden ganzen in grote aantallen gevangen en vergast. De dieren zijn dan in de rui en niet in staat om weg te vliegen.

Verschillende dieren- en milieuorganisaties verzetten zich tegen de ganzenjacht. Zo vindt er 15 juni een zitting plaats bij de rechtbank Haarlem om de geplande vergassingen via de juridische weg tegen te gaan. Molenaar: „We zijn juist trots op de ganzen in ons land. Laat de gans grazen op aangewezen fourageerplekken en verjaag de dieren met diervriendelijke lasers op plekken waar ze niet welkom zijn, zoals bij vliegvelden.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties