Middels het vandaag gepresenteerde voorstel ‘Defensiefonds’ wil de Europese Unie onder meer de Europese wapenindustrie een flinke impuls geven. Jaarlijks wordt er 590 miljoen ingestoken en vanaf 2020 minstens 1,5 miljard.

Het Defensiefonds, waarmee EU-landen gezamenlijk wapentuig als helikopters, drones, robots, encryptiesoftware en onbemande onderzeeërs kunnen ontwikkelen en aanschaffen, begint vorm te krijgen. Met bijdragen uit de lidstaten moet het fonds vanaf 2020 jaarlijks minstens 5 miljard euro aan investeringen mogelijk maken, aldus de commissie woensdag. Daarnaast is er tot 2020 voor onderzoek 90 miljoen beschikbaar, vervolgens een half miljard per jaar.

Om de ‘veiligheid van de Europese burgers te vergroten’ en een ‘concurrerende en innovatieve industriebasis te bevorderen’, zo meldt de commissie, werd november 2016 in haar Europees defensieactieplan het Defensiefonds voorgesteld, alsmede andere maatregelen om ‘de lidstaten te ondersteunen bij een efficiëntere besteding van middelen aan gezamenlijke defensievermogens’. De regeringsleiders riepen het dagelijks EU-bestuur vervolgens op vaart te zetten achter de uitwerking van het fonds.

De EU-landen hebben nu 178 verschillende wapensystemen. Zo zijn er zeventien soorten gevechtstanks, terwijl de VS slechts één type hebben. Meer samenwerking en afstemming op defensiegebied zou tussen de 25 en 100 miljard euro kunnen vrijspelen, aldus de commissie. ‘Een enorme impuls voor de wapenindustrie’, verwacht de commissie. Alleen projecten waaraan minstens drie bedrijven uit twee lidstaten meedoen komen in aanmerking voor financiering uit het Defensiefonds.

Het fonds moet een belangrijke stap zijn in de richting van de EU als militaire supermacht. De afgelopen jaren is er door veel lidstaten vooral bezuinigd op militaire uitgaven. Het Europees Parlement en de lidstaten spreken zich eind dit jaar uit over het voorstel. [referendum… wie durft nog?] De volgende stap – bundeling van legeronderdelen en het opzetten van een gezamenlijk defensiebeleid dat grote militaire operaties mogelijk maakt – komt bij aanname griezelig nabij.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties