De Amerikaanse regisseur Doug Liman, gespecialiseerd in groteske spektakelfilms, heeft met The Wall een kleinschalig oorlogsdrama gemaakt. Volgens de begintitels werd in 2007 de oorlog in Irak door de Amerikanen gewonnen. De tijd voor wederopbouw is in volle gang. De eerste beelden tonen twee Amerikaanse soldaten die in de Iraakse woestijn een bouwplaats observeren. Bij een onafgebouwde oliepijplijn liggen de lijken van een paar Amerikaanse ingenieurs.
Soldaat Isaac (Aaron Taylor-Johnson) en soldaat Matthews (John Cena) worden plotseling beschoten door een sluipschutter. Matthews ligt al snel dodelijk gewond met zijn buik op de grond. Zijn maat probeert hem te redden maar wordt hierbij in zijn been geschoten. Schielijk zoekt Isaac bescherming achter een gammel muurtje. De Iraakse sluipschutter (met de stem van Laith Nakli) zoekt radiocontact met Isaac. Zo begint een merkwaardig gesprek.
We zijn getuige van een kat-en-muisspel omdat de sluipschutter onzichtbaar blijft. Met betrekkelijk weinig middelen weet regisseur Liman redelijk wat spanning te creëren. Acteur Aaron Taylor-Johnson moet in zijn eentje de film dragen. Met name als de regisseur zich toelegt op snoeiharde actie is de film het een meeslepende ervaring. De eindeloze ontberingen van de soldaat die zonder drinkwater en zwaargewond in het zand ligt te kronkelen brengt rauwe authenticiteit voort.
De psychologische oorlogsvoering via het onderlinge contact over de radio is nogal clichématig en een tikkeltje bombastisch. Dat de Irakees voor psycholoog speelt ten opzichte van de Amerikaanse militair lijkt ver gezocht. The Wall heeft tevens een tijdloos karakter, het voorval zou zich evengoed in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog kunnen afspelen. De naargeestigheid van oorlogvoering is van alle tijden, lijkt hier de boodschap.
Doug Liman is een tamelijk interessante regisseur. Hij maakte onder meer het briljante jongerendrama Go (1999), The Bourne Identity (2002) met Matt Damon, wat nog steeds als de beste Bourne-film kan worden beschouwd, en Edge of Tomorrow (2014) met Tom Cruise. In het najaar verschijnt American Made, alweer met Cruise. Dan zal blijken of Liman The Wall voornamelijk heeft gemaakt om in vorm te blijven.
Ulrik van Tongeren