Limburg geeft groen licht aan de menselijke keten waarmee sluiting van de Belgische kerncentrale Tihange beoogd wordt. De noodzakelijke verkeersmaatregelen worden alsnog getroffen.

Op zondag 25 juni organiseert een vijftal organisaties een 90 kilometer lang menselijk lint. Tienduizenden mensen uit België, Nederland en Duitsland zullen hand in hand gaan staan omdat ze willen dat België de stokoude kerncentrale in Tihange, die constant ernstige gebreken vertoont, sluit. Bij een kernexplosie loopt niet alleen het noordoosten van België een groot gevaar, ook de bewoners van het zuidelijke deel van Limburg en een deel van Duitsland worden getroffen.

De initiatiefnemers, Fin du nucléaire, 113eweging, Aachener Aktionsbundnis gegen Atomenergie, WISE en het overkoepelende platform Stop Tihange streven er naar 60.000 mensen op de been te brengen. Het menselijk lint begint in Tihange en moet leiden naar Luik, Maastricht om in Aken te eindigen. Hoewel de gemeenten in het zuiden van Limburg het protest volgaarne ondersteunen, onder meer met ondertekening van een manifest, kwamen er vorige week uit diezelfde gemeenteraden geluiden naar buiten al zou men de benodigde kosten voor te nemen veiligheids- en verkeersmaatregelen (denk aan wegafzettingen) niet kunnen dekken.

Stel je voor, een openbare manifestatie kan niet doorgaan omdat de gemeente niet garant wil staan voor de veiligheid van de deelnemers. Er was een brandbrief voor nodig om de zeven gemeenten aan te sporen alsnog voor de kosten op te draaien. De provincie Limburg komt met 30.000 tot 35.000 euro over de brug, Heerlen, Vaals, Gulpen, Maastricht en Eijsden ieder 5.000 euro. Meerssen en Valkenburg aan de Geul doen met respectievelijk 3.000 en 1.000 euro beduidend minder geld in het zakje. „Het zou belachelijk zijn als de actie niet door had kunnen gaan omdat de autoriteiten hun zaakjes niet op orde hebben”, zegt Peer de Rijk van WISE, de organisatie die busritten naar Limburg regelt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties