De vier grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen voor bijna 250 miljoen euro in het Franse energieconcern Engie, eigenaar van de omstreden Belgische kerncentrales Doel en Tihange.

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, had in december 2016 voor 116 miljoen euro aan belegd vermogen in Engie. Ook Pensioenfonds Metaal en Techniek (63 miljoen), Pensioenfonds Zorg en Welzijn (34 miljoen) en pensioenfonds Bouw (14 miljoen) bezaten eind 2016 aandelen en obligaties van Engie. Dat blijkt uit een inventarisatie van het tv-programma EenVandaag.

Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) wil als enige van de vijf grootste fondsen geen uitspraken doen over de hoogte van zijn beleggingen in het Franse energieconcern. De fondsen verdedigen de investeringen door te verwijzen naar de ‘groene’ reputatie van Engie. Zo wijst het ABP er op dat het bedrijf slechts 15 procent van zijn energie opwekt uit kerncentrales en voorop loopt in duurzame vormen van energieopwekking.

De Tweede Kamerfracties van SP, GL en PvdD kondigen aan Kamervragen te gaan stellen over de beleggingen van pensioenfondsen in de Belgische kerncentrales Doel en Tihange. Volgens D66 tonen de omstreden investeringen aan dat er meer zeggenschap moet komen over de inleg van pensioengeld. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de centrales dicht moeten.

Doel en Tihange zorgen al tijden voor veel onrust in de grensstreek. Zo zijn er regelmatig storingen, lekkages in het niet-nucleaire gedeelte en regelmatig worden er nieuwe haarscheurtjes ontdekt in de reactorvaten. In september worden aan 1,4 miljoen huishoudens die op minder dan 100 kilometer van een kerncentrale wonen uit voorzorg jodiumpillen uitgedeeld.

Komende zondag 25 juni organiseert een vijftal organisaties een 90 kilometer lang menselijk lint. Tienduizenden mensen uit België, Nederland en Duitsland zullen hand in hand gaan staan omdat ze willen dat België de stokoude kerncentrale in Tihange sluit. Bij een kernexplosie loopt niet alleen het noordoosten van België een groot gevaar, ook de bewoners van het zuidelijke deel van Limburg en een deel van Duitsland worden getroffen.

Maandag maakten de organisatoren van het protest bekend dat ruim 22.000 deelnemers zich inmiddels hebben aangemeld. Er was aanvankelijk gehoopt op 60.000 mensen. Aan de deelnemers worden linten van een meter uitgedeeld. Daarmee kan op locaties waar te weinig mensen aanwezig zijn de keten kunstmatig worden verlengd. Het wordt de grootste actie ooit in de drielandenstreek, meldt de Akense Actiegroep tegen Atoomenergie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties