Ze komen met miljoenen tegelijk, de toeristen. Alsof er op de landkaart van Nederland maar één stad prijkt waar het allemaal gebeurt: Amsterdam. De toeristen pikken onze musea in en staan in de rij voor een rij die voor een rij staat richting een rij waar weer een rij staat. Je komt eerder om van de honger en de dorst dan dat je het einde van die rij vindt, waar mensen in een rij staan voor weer een rij.

Met andere woorden, Amsterdam is vol en de mensen blijven in huifkarren vanaf het platteland of vanuit het buitenland stromen naar de Poort van Amsterdam (hoe heet die gast ook alweer die daarover een mooi lied geschreven heeft). Het ligt voor de hand dat ergens anders ook weer mensen in een rij komen te staan die naar het einde van deze rij gaat, richting een volgende rij. Het is een soort Turkije-deal voor toeristen.

De mensen die in de rij staan, op weg naar bijvoorbeeld de Dam of het Museumplein, worden verdeeld over patatkramen elders in de stad alwaar men de vraag niet aankan. Het stadsbestuur denkt erover een maximum in te voeren voor de hoeveelheid mensen die Amsterdam dagelijks in mogen. Natuurlijk moeten we ook opletten dat mensen niet met kleine bootjes stiekem de grachten of het IJ oversteken omdat deze dan op hun beurt een gevaar zullen gaan vormen voor de rondvaartboten.

Met de deze week beklonken Haagse deal zullen in de praktijk de toeristen gestimuleerd worden om niet naar Amsterdam maar naar Den Haag te gaan om dáár ergens in de rij te gaan staan. Voor de liefhebbers die Amsterdam missen is er in de Hofstad een rij richting Madurodam waar álle belangrijke Amsterdamse locaties te vinden zijn. Verder is er in Den Haag ook veel te doen. Zoals…

Harry Zevenbergen

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Drs. J.K. van Ziltenberg
6 jaren geleden

Die ‘gast’, wel edele heer Zevenbergen, die over de ‘Poort van Amsterdam’ een ‘mooi lied’ geschreven heeft, is de befaamde Belgische zanger Jacques Brel. Het lied gaat over de ervaringen van matrozen tijdens hun verlof in de rosse buurt van Amsterdam. Brel heeft het nummer enkel live gezongen.

https://www.youtube.com/watch?v=n2kkr0e_dTQ

Velen hebben het lied gecoverd, zoals de snotaap David Bowie.

https://www.youtube.com/watch?v=4uPZIG5BHD4