De bezette Kolenberg van Amsterdam, wellicht iets voor het NK wielrennen van 2018?

Enkele honderden milieuactivisten hebben zaterdag de werkzaamheden van Overslagbedrijf Amsterdam stilgelegd door het omheinde terrein te betreden en onder meer kranen te bezetten. Een protest tegen de overslag van kolen.

De initiatiefnemers hadden onder de noemer ‘Code Rood’ openlijk aangekondigd vandaag het terrein van Overslagbedrijf Amsterdam te bezetten. Desondanks was er geen agent te bekennen toen vanochtend rond half tien zo’n 250 milieuactivisten het terrein van de kolenoverslag in het Westelijk Havengebied vrij eenvoudig betraden. ‘Het viel mee, we moesten enkel een slootje over. De bewakers hebben ons zelfs geholpen’, schrijft een van de activisten op het live-blog van Code Rood.

Toch werd de voorhoede bij het openknippen van de omheining verrast door een giertank die mestwater over hen heen spoot. Het weerhield hen er niet van de geplande activiteiten door te zetten. Zo’n vijftig personen klommen in een hijskraan en posteerden zich er bovenop. Uiteindelijk zouden er vier kranen worden bezet. Anderen gingen op de spoorrails zitten, alsmede de transportband waarmee de kolen naar de goederenwagons worden verplaatst.

Het had ergens wel wat weg van een geënsceneerd protest aangezien het Overslagbedrijf vooraf de werkzaamheden tijdelijk stil had gelegd, het personeel een vrije dag had gekregen en de politie bewust weg bleef. Code Rood had tevens gecommuniceerd voor het donker weer zelfstandig te zullen vertrekken. Toch liep het nog een tikkeltje uit de hand nadat acht personen het nabijgelegen terrein van Nuon wilden betreden en daarbij werden gehinderd door beveiligers. De activisten zouden zich agressief hebben gedragen waarna de politie hen aanhield.

Om half zes werd de actie beëindigd waarna de groep een feestje hield vanwege de goede afloop en de aandacht die de mainstream media aan de actie schonk. Een vijftal personen vierde op eigen wijze hun feestje door achter te blijven in een van de kranen. Een staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid in de overtreffende trap. Er moest een gespecialiseerd team van de politie opgetrommeld worden om deze activisten later op de avond naar beneden te halen en aan te houden. Zondagavond zaten alle dertien personen nog in voorarrest.

De milieuactivisten, die zich tot en met maandag in een actiekamp op de hoek van de Contactweg en de Zekeringstraat ophouden, ageren met hun protest van vandaag ‘tegen de klimaatverwoesting als gevolg van de fossiele brandstoffenindustrie’. De Amsterdamse haven is de grootste benzinehaven ter wereld en de op een na grootste kolenhaven van Europa. ‘Terwijl een derde van de olievoorraad en 80 procent van de kolenvoorraad in de grond moet blijven om de opwarming van de aarde tot 2° Celsius te beperken’, meldt Code Rood.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties