Poolse milieuactivisten hebben de afgelopen weken diverse blokkadeacties uitgevoerd in het woud van Bialowieza om de houtkap tegen te gaan. Zaterdag betoogden enkele duizenden mensen in Warschau.

De Poolse regering van premier Szydlo besloot vorig jaar om de houtwinning in het laatste oerbos van Europa te verdrievoudigen. Dat zou onder meer nodig zijn om de bastkever effectief te kunnen bestrijden. Maar de houthakkers stuiten op hevig verzet van milieugroepen, waaronder Greenpeace Polen. Gearmd en zittend op de bosgrond weten ze de inzet van materieel benodigd voor de houtkap te dwarsbomen. Herhaaldelijk ketenen activisten zich vast aan machines.

Zaterdag hebben duizenden mensen in Warschau gedemonstreerd tegen de houtkap. Ze liepen door het centrum van de stad om te eindigen bij het ministerie van Milieu. Diverse sprekers spraken de hoop uit dat het gehele Bialowieza-woud uitgeroepen zal worden tot nationaal park en zodanig als beschermd natuurgebied. Momenteel is het oerbos, waar de grens van Polen en Wit-Rusland dwars doorheen loopt, enkel aan de Poolse zijde uitgeroepen tot beschermd natuurgebied.

De betoging volgde enkele dagen nadat de minister van Milieuzaken, Jan Szyszko, een oproep deed om Bialowieza van haar status als natuurlijk erfgoed van Unesco te ontdoen. Die status zou namelijk zonder inbreng van de lokale bevolking zijn toegekend en dus illegaal. Slechts 17 procent van het oerbos staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In het bos staan de hoogste sparren en duizendjarige eiken en beuken van Europa, en tevens leefgebied van zeldzame dieren als de Europese bizon, de lynx en vele vogelsoorten.

De EU heeft de Poolse autoriteiten vorig jaar gewaarschuwd dat het grootschalige kapbesluit – de toegestane houtkap wordt de komende tien jaar uitgebreid van 48.000 naar ruim dan 180.000 kubieke meter – in strijd kan zijn met het Europese programma Natura 2000, dat juist gericht is op behoud van biodiversiteit. Volgens tegenstanders levert de bastkever ook geen gevaar op voor het gehele bos. Die zouden er juist voor zorgen dat bomen die tegen deze kevers bestand zijn overleven en dat de zwakkere bomen op natuurlijke wijze worden vervangen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties